Kennismaken

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Kennis borgen. Opeens komt het heel dichtbij.

Het zijn gekke weken. De afgelopen weken was het voor mij steeds omschakelen. Iedere keer kwamen er nieuwe maatregelen en werd het normale leven steeds weer anders. Telkens aanpassen aan het “nieuwe normaal”.

Het was vooral de overheid die zorgde voor verandering. Het was voor mij helemaal onverwacht toen opeens ook nog mijn gewaardeerde collega Dominiek Geense vertelde dat hij een nieuwe baan heeft gevonden. Ik begrijp dat hij na 10 jaar enthousiaste dienst bij Eluxis graag een nieuwe professionele uitdaging wil aangaan. Ik wil hem bedanken voor de mooie, inspirerende, leerzame en leuke tijd!

Opeens werken we dus bij Eluxis grotendeels vanuit huis. En vertrekt er ook nog een collega.

Hoe zorgen we er nu voor dat de werkzaamheden doorgaan? En voorkomen we dat we de waardevolle kennis van Dominiek verliezen? Hoe kunnen we zonder hem verder met de projecten?

Kennisbehoud van vertrekkende medewerkers is één van de dingen waarmee we  klanten helpen. Dus dit doen we natuurlijk ook zelf!

We zijn ons er altijd van bewust dat kennis in de hoofden van de werknemers zo maar de deur uit kan lopen. We zijn daarom altijd al bezig met vastleggen, standaardiseren en delen van kennis.

In kennisdocumenten leggen we vast hoe we de projecten voor onze vaste klanten aanpakken. Deze documenten houden we continu up-to-date. Als iemand er niet is, kun je toch zelfstandig aan de slag met iets wat voor jou nieuw is.

Dominiek Geense heeft in de weken voor zijn vertrek veel tijd gestoken in het aanvullen van de laatste kennishiaten en het goed structuren van verschillende  kennisdocumenten. Voor mij is zo’n document de kennisbijbel die me door de werkzaamheden heen leidt. Verder hebben we vele Teamsmeetings gehad om kennis uit te wisselen. Af en toe voegde ik dan nog extra tips toe aan deze kennisbijbel – tips die Dominiek tussen neus en lippen door vertelde.

Hoe bouw je zo’n kennisdocument goed op? Zodat je de informatie die je voor je werk nodig hebt, snel vindt? Wat voor informatie zet je in zo’n document en wat zet je liever in een ander type document? Hoe zorg je ervoor dat een nieuwe medewerker zich er snel mee kan inlezen en kan inwerken?

Als kennisexpert weten wij hoe dat moet. Lees hier hoe we kennismanagement aanpakken of hier hoe een concreet project met kennisdocumenten eruit ziet.

Dus als je nieuwe medewerkers kennisdocumenten geeft zijn ze sneller ingewerkt. En vinden bestaande medewerkers snel het antwoord op de vraag hoe ze bijzondere werkzaamheden moeten uitvoeren. En gaat de waardevolle kennis van vertrekkende medewerkers niet verloren voor de organisatie.

Dominiek, ik zal je missen! Maar je kennis blijft gelukkig hier!

Maaike Otten
Kennisontwerper

Pagina delen

Gerelateerd

Aan de slag met kennis

Online afspraak maken
2020-08-19T14:37:47+02:00
Ga naar de bovenkant