Bedrijfsopleidingen speciaal voor de technische sector

Een opleiding van Eluxis:

Eluxis heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de technische sector op het gebied van opleiden. Deze ervaringen gebruiken we om nieuwe bedrijfsopleidingen te ontwikkelen.
De technologie ontwikkelt zich snel. Niet alleen op het gebied van VR en AR, maar ook op het gebied van toetssystemen en LMS’en. Bij Eluxis zijn we op de hoogte van de modernste technieken. Dit zoeken wij zelf of uit of in samenwerking met technische bedrijven of onderwijsinstellingen in community’s. Je kunt ook zelf onze online training volgen over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van digitale bedrijfsopleidingen.
We maken samen met de klant de bedrijfsopleidingen. Je ontvangt niet alleen een goed opleidingsplan en/of lesmateriaal maar we zorgen ook voor een goede implementatie. Een goede overdracht is essentieel.
Een opleiding van Eluxis bestaat uit verschillende onderdelen die naadloos op elkaar aansluiten. We zien opleiden als een onderdeel van kennismanagement. Dus we zorgen er ook voor dat alle informatie op orde is.
Elk bedrijf heeft eigen eisen voor een opleiding. Onze opleidingen worden altijd ontwikkeld specifiek voor jouw bedrijf.

Waarom opleiden in je bedrijf?

Je medewerkers bepalen het succes van je bedrijf. Zonder hun kennis en kunde draait je bedrijf niet. Daardoor sta je voor grote uitdagingen. Want:

 • Hoe weten nieuwe medewerkers wat hun werk is, hoe ze dat goed en veilig moeten doen, zonder arbeidsrisico’s?
 • Hoe zet je op een krappe arbeidsmarkt mensen zonder de juiste vooropleiding zo snel mogelijk aan het werk?
 • Hoe houd je hun kennis en kunde up-to-date als werkwijzen, producten en gebruikte technieken snel veranderen?
 • Hoe zorg je ervoor dat flexwerkers veilig en productief bijdragen?
 • Hoe moet je naast je eigen medewerkers misschien ook je klanten en distributeurs nog opleiden?

Goed opleiden is voor dit alles essentieel.

Benieuwd naar wat Eluxis voor je kan doen?

053 – 480 30 40

info@eluxis.com

Veiligheid staat op 1 bij HVC. Daarom hebben ze Eluxis ingeschakeld om gestructureerd op te leiden. Nu hebben de operators aantoonbaar de juiste kennis en vaardigheden om veilig te werken.

Toivo Lagerweij, Eluxis

Wat is een goede bedrijfsopleiding?

Een goede bedrijfsopleiding voldoet aan een aantal eisen:

 • Je medewerkers, distributeurs en klanten leren precies wat zij nodig hebben voor hun werk, niet meer en niet minder.
  Het sluit aan op wat nodig is voor de uitvoering van de taken.

 • De opleiding gebruikt de juiste mix van leermiddelen.
  Deze zijn didactisch effectief, motiverend en van deze tijd.

 • De opleiding is goed geïntegreerd met de totale informatievoorziening in je bedrijf.
  Ook de instructies en naslagmateriaal moet op orde zijn om een goede opleiding te geven.

 • Alle opleidingssystemen zijn goed ingericht (Learning Management, toetssystemen enz.).
  De opleiding is onderhoudbaar en toekomstgericht opgezet.

 • De opleidingsorganisatie eromheen is goed opgezet.
  Alle betrokkenen – trainers, coördinatoren, praktijkopleiders, mentoren – zijn opgeleid voor hun rol.

 • De opleidingsresultaten kunnen aangetoond worden.
  Dat is vanuit wet- en regelgeving een belangrijke eis, denk bijv. aan Arbo en BRZO.

Wil je ook aan de slag met het opzetten van een opleiding die staat als een huis?

Zet dan de eerste stap en lees ons recept over de juiste aanpak voor succesvol opleiden. Dit recept is gebaseerd op het laatste wetenschappelijke onderzoek en bewezen best practices.

Wat is een veelgemaakte fout bij digitale opleidingsmiddelen? Lees het op deze blog.

Veel voorkomende problemen met bedrijfsopleidingen

Bedrijven hebben vaak een aantal problemen met hun bedrijfsopleidingen:

 • Er is geen goede opleidingsmethodiek. De cursisten leren daardoor niet wat nodig is voor hun werk en iedere trainer gaat zijn eigen gang.

 • Vaak zijn de inhoud en leermiddelen verouderd. Daardoor zijn de opleidingen ouderwets, niet aantrekkelijk voor de deelnemers, niet motiverend.

 • Nieuwe technieken voor opleiden zoals VR, AR, e-learning worden niet goed ingezet. Of ze worden te breed ingezet, ook voor opleidingsdoelen waarvoor ze niet geschikt zijn.

 • Er is te weinig tijd voor opleiden en er zijn te weinig opleiders.

 • De opleidingsorganisatie is niet op orde. Er is niet goed uitgewerkt welke rollen nodig zijn (trainers, praktijkopleiders, coaches, enz.). De mensen hiervoor zijn ook nog vaak onvoldoende beschikbaar en niet goed opgeleid hiervoor.

Eluxis is uitstekend op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en technieken in opleidingsland. Daarvoor hebben we intensief contact met universiteiten en hogescholen en met opleidingsexperts in de technische sector. Ontdek hier bijvoorbeeld de visie van experts hoe onze technici opgeleid moet worden.

Waarom geeft een specialist vaak geen goede opleiding? Lees hier het uitgebreide antwoord.

Eluxis helpt je om je bedrijfsopleidingen tot een succes te maken

Bedrijfsopleidingen in de technische sector tot een succes maken is ons vak.  We bieden je didactische expertise, extra onderwijskundige capaciteit en een schat aan ervaring en best practices.

We kunnen je helpen op de volgende manieren:

 • Advies en begeleiding voor opleiden

  Als je zelf aan de slag wilt met het verbeteren van je bedrijfsopleidingen en behoefte hebt aan didactische expertise en begeleiding, helpen we je met een gericht advies- en begeleidingstraject. Je maakt gebruik van onze didactische expertise, ervaringen en best practices voor opleiden in de technische sector. Zo kun je snel en praktisch je opleiding verbeteren en voorkom je foute keuzes.

 • Complete opleidingsprojecten

  Als er nieuwe opleidingen nodig zijn of grote aanpassingen, helpen we je met een compleet project. We doen alles wat nodig is om een goede opleiding te maken of aan te passen. We maken het complete opleidingsplan, de opleidingsmaterialen, de toetsing en evaluatie. We richten de systemen voor opleiden in zoals de Learning Management Systemen en toetssystemen. Ook zorgen we ervoor dat de opleidingsorganisatie goed wordt opgezet en dat alle betrokken trainers, praktijkopleiders enz. goed worden opgeleid.
  Onze taakverdeling in het project met jouw organisatie stemmen we in overleg af.

 • Training as a service

  Steeds meer bedrijven willen compleet ontzorgd worden voor opleiden. Voor hen ontwikkelen we de complete opleiding en houden deze ook up-to-date.  Desgewenst leveren we ook een bijdrage aan het geven van de opleiding.

 • Online en innovatief opleiden

  In deze digitale tijd zijn er volop nieuwe mogelijkheden om online en innovatief op te leiden. Dat kan bijv. met VR, AR en e-learning. Eluxis helpt je de juiste nieuwe technologieën te kiezen en goed in te zetten voor je opleidingen. We kijken daarvoor altijd eerst naar het opleidingsproces en naar de kennis en vaardigheden die je wilt overbrengen. Op basis daarvan kiezen we de juiste nieuwe technologieën voor je organisatie en ontwikkelen de opleidingen daarin. Indien gewenst kunnen we de opleidingen volledig digitaal realiseren.

 • Opleiden van je trainers

  Vaak zijn de trainers die de bedrijfsopleidingen geven, inhoudelijke specialisten. Ze kennen hun vak als geen ander. Maar trainen en instrueren is ook een vak. Vaak missen ze de didactische vaardigheden. Wij leiden hen daarin op met korte en praktische trainingen.

053 – 480 30 40

info@eluxis.com

Hoe kunnen wij je specifiek helpen?

Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op, wij staan je graag te woord. We bespreken dan je opleidingsvragen en bepalen samen wat de beste vervolgstappen zijn.

Opleiden is niet alleen nodig voor je medewerkers, maar ook voor je klanten en distributeurs.

Kees de GrauwKees de Grauw, Eluxis

Wat gebeurt er als je niet opleidt?

Stel dat je niet opleidt. Een medewerker in je bedrijf maakt een bedieningsfout. Er rolt daardoor een heet product van een rolband. Een collega raakt het product aan en verbrandt zich. De rolband zelf raakt beschadigd. Uiteraard wordt direct het alarmnummer gebeld. De productie valt stil. Omstanders zijn van slag. Er moet een risicoanalyse gemaakt worden. De rolband moet weer gerepareerd worden. Er komen pittige audits en inspecties. Naast het persoonlijke leed van het slachtoffer en omstanders, kan dit zelfs tot stilstand of sluiting van het bedrijf leiden vanwege onveilig werken.

Niet goed opleiden betekent vaak een grote kans op fouten en risico’s met alle gevolgen van dien.

Lees hier of hier nog meer andere scenario’s die het gevolg kunnen zijn van niet goed opleiden. 

0
Schadeverlies
0
Productieverlies
0
Herstelkosten
0
Totaal schadepost

De afdeling waarvoor we opleidingen hebben ontwikkeld is uitgeroepen tot voorbeeldafdeling binnen het grote industrieel bedrijf.

Maaike Otten, Eluxis

Wat levert goed opleiden op voor je bedrijf?

 • Goed opleiden voorkomt ongevallen, fouten en schades. Dat voorkomt schadeposten van vaak tienduizenden of honderdduizenden euro’s en problemen met audits en inspecties.

 • Goed opleiden voorkomt dat medewerkers ongemotiveerd en ontevreden worden en vertrekken. Een medewerker die uit onvrede vertrekt, betekent meestal een schadepost van euro 50.000 tot euro 100.000,- De kosten voor werving, selectie en inwerken van een nieuwe medewerker zijn meestal hoog.

 • Een goede opleiding zorgt ervoor dat medewerkers sneller productief zijn. Dat betekent een winst van tienduizenden euro’s per medewerker.

 • Een goed opgezette opleiding is veel beter onderhoudbaar. Dat betekent meestal een besparing van tienduizenden euro’s per jaar.

  Wat levert opleiden op voor je organisatie? Bekijk hier hoe wij dit samen met Nuon (nu Vattenfall) bepaald hebben.

Aan de slag met opleiden in jouw organisatie

Wil je aan de slag met het opzetten van een uitstekende opleiding voor je bedrijf? Waarover de deelnemers, de trainers en de hele organisatie uiterst tevreden zijn? Zet dan de eerste stap en lees ons recept over de juiste aanpak voor succesvol competentiegericht opleiden. Dit recept is gebaseerd op het laatste wetenschappelijke onderzoek en bewezen best practices. Vul je gegevens in, dan krijg je de downloadlink van het recept direct in je mailbox. Je ontvangt tevens onze kennisupdates met tips en nieuwe inzichten voor kennisexperts.
Veel plezier met lezen!

  Wil je meer informatie en kennismaken?

  Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op, wij staan je graag te woord. We bespreken dan je opleidingsvragen en bepalen samen wat de beste vervolgstappen zijn.

  053 – 480 30 40

  info@eluxis.com

  Succesvolle opleidingsprojecten

  Bekijk voor inspiratie de volgende opleidingsprojecten.

  Voor een groot industrieel bedrijf (BRZO-plichtig) hebben we voor diverse functies de opleidingen ontwikkeld. Van uitvoering tot Chef van de Wacht. Theorie en praktijk komen allemaal aanbod. Ook hebben we de opleidingsorganisatie helpen opzetten. De resultaten worden binnen het bedrijf als voorbeeld gezien. We zijn er heel trots op dat we dit samen met deze klant gerealiseerd hebben! De referentie geef ik je graag.

  Maaike Otten, Eluxis

  Opleiden is niet alleen nodig voor je medewerkers, maar ook voor je klanten en distributeurs. Je wilt graag dat je klanten weten hoe ze tot tevredenheid je producten moeten gebruiken. Je distributeurs moeten weten wat jouw productstrategie is. Zij moeten weten wat je producten inhouden om deze te verkopen, installeren en servicen. Graag leiden we je klanten, distributeurs en natuurlijk ook je medewerkers op!

  Kees de GrauwKees de Grauw, Eluxis

  Veiligheid staat op 1 bij HVC. Kennis over de installatie en vaardigheden voor het bedienen zijn dus zeer belangrijk. Daarom moet er gestructureerd opgeleid worden. Om dit te kunnen doen hebben we voor de operators eerst competentieprofielen gemaakt. Zodat hun taken duidelijk zijn. Systeembeschrijvingen van de installaties leggen hen vervolgens uit waarmee ze werken. Met takenboeken leren ze de theorie toe te passen in de praktijk en hun taken uit te voeren. Het LMS legt de leerpaden en opleidingsresultaten vast. Zo hebben de operators aantoonbaar de juiste kennis en vaardigheden om veilig te werken.

  Toivo Lagerweij, Eluxis