Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Hoe ruim je een bedrijfsopleiding op?

Nu de verhuizing van ons bedrijf achter de rug is, hebben we weer tijd voor onze kennisupdates. We gaan weer regelmatig onze tips en inzichten met je delen.

Op dit moment ligt Nederland onder een dik pak sneeuw. Van de Japanse connectie in onze familie krijg ik bijna dagelijks een paar leuke foto’s. Dat zijn foto’s met strakblauwe luchten en de kersenbloesem die al bloeit. Een heel contrast met Nederland en wat een heerlijk land!

Vaak krijg ik foto’s van maaltijden. Het ziet er altijd geweldig uit. Allerlei kleine gerechtjes en dingetjes in kleine schaaltjes. Allemaal even verfijnd en perfect geordend op de tafel. De maaltijd is daar een hoogtepunt van de dag.

Bij een blik op de achtergrond moet ik vaak glimlachen. Die is wat minder geordend. In Japan houden ze van gemak. Alles wat misschien een keer nodig is, staat onder handbereik. Levensmiddelen, naaimand, kookgerei, stapeltje kleding, boeken, het staat allemaal bij en door elkaar.

Daartussen staan de leuke gadgets zoals de poppetjes uit de anime-tekenfilms, het vlaggetje uit Nederland, noem maar op. Een heel fleurig en bijzonder gezicht.

Zelf weten ze precies wat waar staat en vinden ze zonder problemen hun weg daarin. Maar het is niet voor niks dat de opruimgoeroe Marie Kondo uit Japan komt. Opruimen is af en toe echt nodig.

Waarom zouden bedrijfsopleidingen opgeruimd moeten worden?

Als wij voor bedrijven aan de slag gaan met hun bedrijfsopleidingen, heb ik ook vaak het gevoel dat we als Marie Kondo eerst aan het opruimen moeten.

In bedrijfsopleidingen zien we vaak dat alles wat er te vertellen is over het onderwerp, is opgenomen. Inclusief allerlei wetenswaardigheden die de trainer leuk vindt – de gadgets zeg maar.

De trainer snapt meestal wel wat hij met de training moet. Hij weet de weg in de training, kan hoofd- en bijzaken onderscheiden. Hij heeft wel een hoofdlijn voor ogen.

Voor de cursist die zo’n training volgt, is dat anders. Die krijgt geen overzicht en ziet door de bomen het bos niet.

Als je je huis gaat opruimen, vraagt Marie Kondo bij ieder voorwerp: “Geeft dit voorwerp je plezier? Ja? Dan bewaar je het. Anders doe je het weg.”

Welke vraag moet je stellen om je bedrijfsopleiding op te ruimen?

Een bedrijfsopleiding volg je om je werk goed te leren doen. Daarom is onze vraag steeds: “Moet je dit echt leren om je werk te kunnen doen? Ja? Dan hoort het in de training. Anders moet het eruit”.

Het zal je verbazen hoe vaak er onderwerpen in een training zitten die helemaal niet zo nodig zijn voor het werk. Dat zijn weetjes, gadgets. Of dingen die de cursist ook zelf wel kan uitvinden. Of heel speciale onderwerpen die incidenteel een keer van belang zijn. Dat kan er allemaal uit.

Zo, dat is een belangrijke stap om je bedrijfsopleiding te verbeteren.

Wil je zelf alle stappen gaan zetten om je bedrijfsopleiding te verbeteren, download dan onze whitepaper over opleiden.
Daarin vind je het complete stappenplan om met je bedrijfsopleiding aan de slag te gaan.

Wil je onze hulp daarbij, dan maak ik daarvoor graag een afspraak met je. Zoals Marie Kondo de expert is voor het ordenen van je huis, zo zijn wij dat voor het ordenen van je opleidingen.

In een eerste gesprek doen we meteen een quick-scan van je opleiding. Daarmee zet je direct een praktische eerste stap en krijg je een beeld van wat er verbeterd kan worden.

Groeten!
Peter van Bart

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2022-07-04T10:57:36+02:00
Ga naar de bovenkant