Ongelukken voorkomen

Help, mijn productieproces is levensgevaarlijk!

Herkenbare situatie?

Een groot productiebedrijf staat vol met machines. De machines hangen vol met waarschuwingsstickers en -borden. De processen gaan volcontinu door, het is onmogelijk om het proces te stoppen.

Af en toe gebeuren er ongelukken, ondanks alle waarschuwingen. Gelukkig vallen die meestal mee.

Het verloop van de werknemers is vrij groot. Elk jaar komt er een groep nieuwe werknemers werken. Ook zijn er veel flexwerkers en uitzendkrachten.

De medewerkers worden opgeleid door mee te lopen met seniorwerknemers. Toch is het altijd een risico om nieuwe medewerkers daarna zelfstandig aan de gang te laten gaan. Ze weten namelijk niet altijd precies hoe de werkzaamheden gaan, omdat ze deze niet allemaal op een veilige manier hebben kunnen uitproberen. Verder hebben de seniormedewerkers niet altijd de tijd om alle werkzaamheden een keer goed door te nemen.

Alles lijkt toch onder controle, totdat er op een dag een echt ongeluk gebeurt. Niet dodelijk, maar het had makkelijk helemaal verkeerd kunnen aflopen. De arbeidsinspectie komt erbij te pas. Willem, de opleidingscoördinator, moet voor het managementteam een plan van aanpak maken. Dit soort ongelukken moeten niet meer gebeuren! We willen geen persoonlijk letsel natuurlijk en we willen niet dat het bedrijf gesloten moet worden vanwege onveilig werken.

Benieuwd naar wat Eluxis voor je kan doen?

053 – 480 30 40

info@eluxis.com

De oplossing van Eluxis

Een opleiding van Eluxis:

Eluxis heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de technische sector op het gebied van opleiden. Deze ervaringen gebruiken we om nieuwe bedrijfsopleidingen te ontwikkelen.
De technologie ontwikkelt zich snel. Niet alleen op het gebied van VR en AR, maar ook op het gebied van toetssystemen en LMS’en. Bij Eluxis zijn we op de hoogte van de modernste technieken. Dit zoeken wij zelf of uit of in samenwerking met technische bedrijven of onderwijsinstellingen in community’s. Je kunt ook zelf onze online training volgen over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van digitale bedrijfsopleidingen.
We maken samen met de klant de bedrijfsopleidingen. Je ontvangt niet alleen een goed opleidingsplan en/of lesmateriaal maar we zorgen ook voor een goede implementatie. Een goede overdracht is essentieel.
Een opleiding van Eluxis bestaat uit verschillende onderdelen die naadloos op elkaar aansluiten. We zien opleiden als een onderdeel van kennismanagement. Dus we zorgen er ook voor dat alle informatie op orde is.
Elk bedrijf heeft eigen eisen voor een opleiding. Onze opleidingen worden altijd ontwikkeld specifiek voor jouw bedrijf.

Eluxis heeft uitgebreide ervaring met het opleiden voor kritische en gevaarlijke werkzaamheden. We starten met een zorgvuldige analyse van de werkzaamheden en de risico’s. Vervolgens bepalen we welke kennis en vaardigheden nodig zijn om deze werkzaamheden goed uit te voeren en de risico’s te voorkomen.

Goed opzetten van een opleiding voor de opleiders (train-the -trainer) is een belangrijk onderdeel daarvan. Inclusief het inrichten van duidelijke toolboxen en checklisten om bij te houden of iedereen de juiste training met succes heeft gevolgd en up-to-date heeft gehouden.

Als er werkzaamheden getraind moeten worden, die in de praktijk maar zelden voorkomen of die uitzonderlijk gevaarlijk zijn, maken we gebruik van bijv. e-learning, elektronische toetssystemen, Virtual Reality of Augmented Reality. Vaak richten we ook een Learning Management Systeem om het overzicht van de opleiding up-to-date te houden.

Omdat Eluxis altijd werkt vanuit een integrale kennisaanpak, passen zorgen we er zo nodig ook voor dat de werkinstructies, stickers,  waarschuwingen enz. worden aangepast.

Wat levert het op?

Na 3 maanden kan Willem al met een gerust hart naar het managementteam om zijn resultaten te presenteren. De nieuwe opleiding is voortvarend opgezet. Alle medewerkers worden nu systematisch in alle gevaarlijke werkzaamheden getraind. De opleiders zijn getraind met een duidelijk draaiboek. Kritische werkzaamheden worden via e-learning en VR getraind. Ook is inzichtelijk gemaakt in een Learning Management Systeem welke medewerker in welke werkzaamheden is getraind. De arbeidsinspectie was heel tevreden over de nieuwe aanpak.

En de pechvogel die het ongeluk had? Die is gelukkig hersteld en traint nu nieuwe medewerkers. Hij kan goed uitleggen waarop je moet letten.

Aan de slag met opleiden in je organisatie

Wil je aan de slag met het opzetten van een uitstekende opleiding voor je bedrijf? Waarover de deelnemers, de trainers en de hele organisatie uiterst tevreden zijn? Zet dan de eerste stap en lees ons recept over de juiste aanpak voor succesvol competentiegericht opleiden. Dit recept is gebaseerd op het laatste wetenschappelijke onderzoek en bewezen best practices. Vul je gegevens in, dan krijg je de downloadlink van het recept direct in je mailbox. Je ontvangt tevens onze kennisupdates met tips en nieuwe inzichten voor kennisexperts.
Veel plezier met lezen!

    Succesvolle opleidingsprojecten

    Bekijk voor inspiratie wie je voor zijn gegaan en hoe we deze klanten hebben geholpen met bedrijfsopleiden.