Ongelukken voorkomen

Help, mijn productieproces is levensgevaarlijk!

Herkenbare situatie?

Een groot productiebedrijf staat vol met machines. De machines hangen vol met waarschuwingsstickers en -borden. De processen gaan volcontinu door, het is onmogelijk om het proces te stoppen.

Af en toe gebeuren er ongelukken, ondanks alle waarschuwingen. Gelukkig vallen die meestal mee.

Het verloop van de werknemers is vrij groot. Elk jaar komt er een groep nieuwe werknemers werken. Ook zijn er veel flexwerkers en uitzendkrachten.

De medewerkers worden opgeleid door mee te lopen met seniorwerknemers. Toch is het altijd een risico om nieuwe medewerkers daarna zelfstandig aan de gang te laten gaan. Ze weten namelijk niet altijd precies hoe de werkzaamheden gaan, omdat ze deze niet allemaal op een veilige manier hebben kunnen uitproberen. Verder hebben de seniormedewerkers niet altijd de tijd om alle werkzaamheden een keer goed door te nemen.

Alles lijkt toch onder controle, totdat er op een dag een echt ongeluk gebeurt. Niet dodelijk, maar het had makkelijk helemaal verkeerd kunnen aflopen. De arbeidsinspectie komt erbij te pas. Willem, de opleidingscoördinator, moet voor het managementteam een plan van aanpak maken. Dit soort ongelukken moeten niet meer gebeuren! We willen geen persoonlijk letsel natuurlijk en we willen niet dat het bedrijf gesloten moet worden vanwege onveilig werken.

De oplossing van Eluxis

Eluxis heeft uitgebreide ervaring met het opleiden voor kritische en gevaarlijke werkzaamheden. We starten met een zorgvuldige analyse van de werkzaamheden en de risico’s. Vervolgens bepalen we welke kennis en vaardigheden nodig zijn om deze werkzaamheden goed uit te voeren en de risico’s te voorkomen.

Goed opzetten van een opleiding voor de opleiders (train-the -trainer) is een belangrijk onderdeel daarvan. Inclusief het inrichten van duidelijke toolboxen en checklisten om bij te houden of iedereen de juiste training met succes heeft gevolgd en up-to-date heeft gehouden.

Als er werkzaamheden getraind moeten worden, die in de praktijk maar zelden voorkomen of die uitzonderlijk gevaarlijk zijn, maken we gebruik van bijv. e-learning, elektronische toetssystemen, Virtual Reality of Augmented Reality. Vaak richten we ook een Learning Management Systeem om het overzicht van de opleiding up-to-date te houden.

Omdat Eluxis altijd werkt vanuit een integrale kennisaanpak, passen zorgen we er zo nodig ook voor dat de werkinstructies, stickers,  waarschuwingen enz. worden aangepast.

Wat levert het op?

Na 3 maanden kan Willem al met een gerust hart naar het managementteam om zijn resultaten te presenteren. De nieuwe opleiding is voortvarend opgezet. Alle medewerkers worden nu systematisch in alle gevaarlijke werkzaamheden getraind. De opleiders zijn getraind met een duidelijk draaiboek. Kritische werkzaamheden worden via e-learning en VR getraind. Ook is inzichtelijk gemaakt in een Learning Management Systeem welke medewerker in welke werkzaamheden is getraind. De arbeidsinspectie was heel tevreden over de nieuwe aanpak.

En de pechvogel die het ongeluk had? Die is gelukkig hersteld en traint nu nieuwe medewerkers. Hij kan goed uitleggen waarop je moet letten.