Ook in de techniek moet je verhalen vertellen
Kort geleden heb ik een andere auto gekocht. Omdat we een Japanse connectie in de familie hebben, moest het dit keer een auto worden uit dat àndere land waar ze goede auto’s bouwen.
We maakten een rondje langs verschillende merken. Mazda stond bij mij bovenaan. Uit mijn jonge jaren herinnerde ik me een grappige reclame met 6 stuiterende kabouters die de Mazda-motor voorstelden. Een 6 cilinder-motor was dat, een V6. Daarbij een positieve aanbeveling van een goede bekende, dat betekende een plek op nummer één.
Bekijk de Youtubevideo om te zien welke reclame ik bedoel. De kwaliteit van de Youtubevideo is helaas niet goed. Een leuk feitje is dat de makers van de film ook bekend zijn en de film in het archief van Beeld en Geluid te vinden is.
In de garage viel me op hoe de verkoper zijn verhaal vertelde. Ja, precies: een verhaal.
Hij begon niet met een overzicht van de modellen en prijzen. Dat kwam later.
Maar hij vertelde het verhaal van Mazda. Het verhaal van een klein en eigenzinnig Japans automerk dat een eigen weg gaat.
De veiligheid van deze auto baseren ze niet zo maar op een kooiconstructie zoals andere merken doen. Hun basis is een ringconstructie. De ring is de sterkste structuur die er is. Om dat te illustreren haalde hij de ring van zijn vinger.
Hij vertelde ook over de ontwerpprincipes van dit merk. Kodo-design noemen ze dat zelf. Het is de kunst van het weglaten van alles dat niet belangrijk is voor de gebruiker. Dat zie je in het rustige en overzichtelijke ontwerp.
Vanuit het vak van de technische communicatie herkende ik de principes van het minimalisme voor goede documentatie. Ook dat is gericht op het weglaten van alles dat overbodig is en voor zich spreekt. Daardoor blijft de essentie over.
Zo werd ik opgenomen in een verhaal waarin ik me betrokken voelde. Ja, die auto werd het.
Is het alleen bij verkoop een goed idee om een verhaal te vertellen? Nee, bij alles waarbij iets uitgelegd, overgedragen of veranderd moet worden in de organisatie is het belangrijk om een verhaal te vertellen.
Storytelling heet dat tegenwoordig. Beetje hip woord.
Maar verhalen vertellen om iets duidelijk te maken is zo oud als de mensheid zelf. Verhalen creëren emotie, een beeld dat je onthoudt, je motiveert en je in actie zet. Die kabouterreclame van Mazda dateert uit 1991 en duurt 34 seconden. Dat beeld zit na 29 jaar nog in mijn hoofd met een positieve associatie!
In de technische wereld worden dingen vaak uitgelegd met abstracties, schema’s, modellen, tabellen, specificaties. Technici zijn dat zo gewend in hun werk: analyseren, structureren, schematiseren. Niks mis mee.
Maar motivatie en emotie zit daar niet in. Voeg dus een verhaal, een story toe, als je wilt motiveren en een boodschap wilt overbrengen die mensen gemakkelijk onthouden.
Ben je geïnteresseerd in storytelling voor kennisoverdracht? Wat een goede story is? Hoe je die maakt. Als je een afspraak met me maakt, praat ik graag daarover verder.
Grappig weetje. De Japanners zelf zeggen geen Mazda, maar Matsuda. Na aanschaf kreeg ik dan ook een goedkeurend berichtje uit Japan: Matsuda good car!
Groeten!
Peter van Bart