Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

  • expert VR AR MR

Expertinterview met Jeroen Schiphorst van Recreate Solutions over VR, AR en MR

Kan je jezelf kort introduceren?

Ik ben Jeroen Schiphorst, 27 jaar. Ik heb mijn afstuderen bij Recreate Solutions gedaan en daarna ben ik verder gegaan als Technical consultant. Ik ben betrokken bij veel subsidietrajecten. Daarin is de insteek van Recreate Solutions om te kijken of Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) of Mixed Reality (MR) van toegevoegde waarde kan zijn in de processen, projecten of onderwerpen tijdens dat subsidietraject. E-PLM is daar een voorbeeld van. Daarnaast ben ik product owner van het step-by-step instructieplatform. Op dit platform kunnen bedrijven zelf eenvoudig 3D-instructies genereren op basis van een 3D-model.

Wat doet Recreate Solutions?

In één zin: Recreate Solutions ontwikkelt industriële toepassingen voor Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality.

In de kern zijn wij een een software ontwikkelbedrijf met Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality als specialisatie. Aan de basis van die verschillende Reality’s ligt altijd software ontwikkeling. Om Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality te kunnen realiseren binnen een bedrijf, kan het zijn dat andere aspecten eerst ingericht moeten worden. Dat heeft op dat moment nog niks met VR/AR/MR te maken maar is dat wel de eerste stap die genomen moet worden om het te kunnen implementeren in een bedrijf.

Wat is jullie visie op VR, AR en MR?

Wij richten ons op het optimaliseren en verbeteren van de klantervaringen, processen of taken binnen een bedrijf. Wij zien de Reality’s als toegevoegde waarde of toegevoegde toepassingen maar niet als een stand-alone iets. Dat wordt bij veel bedrijven nog wel zo gezien. Daar wordt gedacht dat VR/AR/MR applicaties iets is dat losstaat van de dagelijkse processen. Wij willen graag kijken hoe dat geïmplementeerd kan worden. Heeft het dan nog de toegevoegde waarde of is het dan meer moeite voor dezelfde effecten? Wij doen dan ook best opdrachten die niet leiden tot AR, VR of MR.

Wat is Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality?

Aan wat voor VR of AR toepassingen kun je denken?

Een onderhoudsmonteur kan bijvoorbeeld in VR al een onderhoudstraining gedaan hebben. Dit is zeker handig voor machines die in de fabriek gemaakt worden en vervolgens direct naar de klant toe gaan. Als je dan een one off hebt is er niet de gelegenheid om de monteur, die daar pas over een half jaar of jaar heen moet, te trainen op die specifieke machine.

Mocht de monteur op locatie onderhoud aan het plegen zijn en hij komt dan onverwachts wat tegen, kan hij bijvoorbeeld AR/MR gebruiken. Hij kan dan beeldbellen met iemand die meer verstand van het product of het specifieke probleem heeft. Je krijgt dan in Augmented of Mixed Reality ondersteuning. Degene kan mondelinge aanwijzingen geven en omcirkelen wat hij bedoelt in het gestreamde beeld. De monteur op locatie ziet dan een cirkel om de juiste plek in zijn 3D-omgeving. Spraakverwarringen voorkom je door de visuele aanwijzingen.

Microsoft Remote Assist

Ook voor marketingdoeleinden kan AR gebruikt worden. Voor Skantrae hebben we een smartphone applicatie gemaakt waarbij je deuren in de echte wereld kunt plaatsen. Je kunt daardoor een inschatting maken of de nieuwe deur mooi in jouw huis zou staan.

Bron: AR-verkoopapplicatie voor Skantrae van Recreate Solutions

Welke tip zou je graag mee willen geven bij de keuze?

Het is goed om groots te denken maar altijd klein te beginnen. Daarin moet je bereid zijn om af te wijken van je originele plan en feedback te integreren. Zeker omdat het onbekende en snel ontwikkelende technologieën zijn. Maar wacht niet tot volgend jaar. Het is nooit het juiste moment om eraan te beginnen voor je gevoel. Het kost tijd aan het begin. Maar als je daar te lang mee wacht dan kan de kleine concurrent die het wel doet je zo ingehaald hebben.

Tot slot is het noodzakelijk om VR/AR/MR te ervaren om de toegevoegde waarde en mogelijkheden te kunnen snappen. Erover lezen is een begin, video’s bekijken van toepassingen is een tweede, maar het kwartje valt pas als je de technologie zelf ervaart.

Tot slot willen we Jeroen hartelijk bedanken voor dit interview! Voor verdere informatie over Recreate verwijzen we graag naar recreate.nl.

Pagina delen

Geschreven door

Maaike Otten
m.otten@eluxis.com
053-4803047

Maaike Otten

Gerelateerd

2023-05-11T13:34:07+02:00
Ga naar de bovenkant