Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Hoe kan je het best een digitale escaperoom doen?

Samen met vier studievriendinnen doe ik af en toe een escaperoom. Je kent het wel. Opgesloten worden in een kamer. Opdrachten doen. En zien dat je er binnen een uur uitkomt.

Door de coronamaatregelen konden we niet meer naar een “echte” escaperoom. Daarom wilden we een keer een digitale escaperoom doen.

Zo zaten we opeens op een zondagmiddag achter onze computers. In een digitale escaperoom. Je werd direct in een verhaal gesleurd over de Tweede Wereldoorlog. Aan jou de taak om het verdere verhaal te reconstrueren. Dit kon je doen door puzzels op te lossen die je antwoorden verschaffen op de vragen. Op die manier kun je in 3 tot 12 uur tijd uit de digitale escaperoom ontsnappen.

Ons “dreamteam” is in echte escaperooms onverslaanbaar. Ook deze digitale escaperoom zou ons echt niet binnenhouden!

De overstap naar digitaal escapen bleek toch lastiger dan we dachten.

Eerst deelde één persoon het scherm via Skype, zodat we konden meekijken in de escaperoom. Dit bleek geen slimme tactiek omdat, je net zoals in fysieke escaperooms, puzzels kunt hebben die je parallel aan elkaar uitvoert. Daarom is ieder apart gaan inloggen. In subgroepen stemden we af via WhatsApp of Skype.

Tip 1: Ga niet alles samendoen op 1 scherm, maar doe ook opdrachten in subgroepen.

Dit geldt ook wanneer je een online classroom geeft. Je kunt een klassikale instructie geven met schermdeling. Om voor meer impact te zorgen laat je cursisten in kleine subgroepen met opdrachten aan de slag gaan. Daarbij kun je de cursisten adviseren in aparte digitale ruimtes te werken (of mocht dat niet kunnen, gebruik te maken van (WhatsApp)bellen).

Hoe krijg je dan snel inzicht in de resultaten van elke subgroep?

Tip 2: Hanteer 1 centrale plek voor de resultaten.

Met de uitkomsten van de verschillende puzzels moesten we tot een antwoord komen op een vraag. Deze hoofdantwoorden plaatsten we in een Skype chat en dat maakte het makkelijker zoeken.

In een online classroom is het ook handig om af te spreken dat de resultaten van elke subgroep in de chat van de “grote online classroom” worden gezet. Als docent heb je zicht op de uitkomsten van elke subgroep. En kun je daarover in gesprek gaan.

Tip 3: Maak afspraken over de inzet van je digitale middelen.

Toen we eenmaal wisten hoe we de digitale communicatie-omslag moesten maken, ging het als een tierelier. We konden nu eindelijk schitteren als ons dreamteam. Wat van onze groep een dreamteam maakt, lees je in de blog van volgende week.

Wij hebben twee plezierige zondagmiddagen gehad! We waren op het eind verbaasd: “Zijn we nu al ontsnapt?”.

Groeten,

Maaike Otten

Pagina delen

Wil je voortaan direct de nieuwste blogs zien?

Meld je aan voor onze updates “Aan de slag met Kennis” en “Kennis in Beweging”.
Blijf bij met tips en nieuwe inzichten voor kennisexperts.

Geschreven door

Maaike Otten
m.otten@eluxis.com
053-4803047

Maaike Otten

Gerelateerd

2023-05-11T13:51:35+02:00
Ga naar de bovenkant