Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Opfristrainingen voor herhalen én leren

Als we het over leren hebben denk je misschien in de eerste plaats aan het overdragen van kennis en vaardigheden aan een groep mensen die nog niet gekwalificeerd zijn. Denk aan mensen die beginnen in een nieuwe functie of aan mensen die met elkaar als groep moeten gaan samenwerken. Heel erg belangrijk!

Waarom zijn opfristrainingen belangrijk?

Alleen, aangeleerde kennis en vaardigheden zijn niet statisch. Wat je moet kennen en kunnen zal veranderen. Zo kan noodzakelijke kennis op een bepaald gebied (bijvoorbeeld normen, procedures, technieken) wijzigen. En als je bepaalde kennis en vaardigheden niet actief gebruikt, zullen deze wegzakken. Het is dan ook belangrijk dat je je kennis en vaardigheden continu bijhoudt en van tijd tot tijd opfrist.

Daarnaast is er nóg een sterk argument voor opfristrainingen. Door te herhalen en op te frissen maak je je kennis en vaardigheden weer actief en komen deze terecht in je langetermijngeheugen. We moeten daarom herhalen om iets effectief te leren! We zeggen daarom ook vaak: de kracht zit in de herhaling!

De Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus (1850 – 1909) heeft met onderzoek aangetoond dat de manier van leren invloed heeft op hoeveel er onthouden wordt. Hij deed ook onderzoek naar vergeten. De meeste kennis wordt namelijk vlak na het leren alweer vergeten. Twintig minuten na het bestuderen van een onderwerp weet je nog 60%, na een uur ongeveer 45%, na 6 dagen nog maar 20%. Door gespreid te leren en te herhalen blijft er substantieel meer hangen.

Hoe zien opfristrajecten eruit?

In sommige vakgebieden is het heel gebruikelijk of zelfs verplicht om opfristrainingen te volgen om je kwalificatiepapieren te behouden. Denk aan reanimatietrainingen en aan na- en bijscholingsprogramma’s op het gebied van veiligheid. Een certificaat voor deze trainingen, het bewijs dat je een training met goed gevolg hebt afgerond, heeft een beperkte geldigheidsduur. Een reanimatiecertificaat is maar één jaar geldig. Als je daarna geen opfriscursus volgt, komt je certificaat te vervallen en mag je niet meer reanimeren.

In de techniek zijn er ook allerlei opleidingen en certificaten die beperkt geldig zijn. Als je een heftruckcertificaat hebt behaald, mag je hiermee 5 jaar lang een heftruck besturen. Na deze 5 jaar moet je het heftruckcertificaat verlengen. Dat geldt ook voor veiligheidscertificaten zoals VCA (10 jaar geldig).

Opfrissen is daarom soms verplicht én altijd nodig om kennis en vaardigheden te laten beklijven.

Hoe kunnen wij je helpen met opfristrajecten?

Wil je als organisatie ook een actief lerende organisatie worden, waarin de kennis en vaardigheden van alle medewerkers op peil is en blijft?
Dan komen wij van team Eluxis graag een keer bij je langs om daarover te sparren. Bel 053-4803040 of stuur een mailtje naar info@eluxis.com

Groeten!

Jelte Meijer

Pagina delen

Geschreven door

Jelte Meijer
j.meijer@eluxis.com
053-4803040

Jelte Meijer

Gerelateerd

2024-02-22T14:34:28+02:00
Ga naar de bovenkant