Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Je organisatie moet óók een leerfabriek zijn

De afgelopen weken is het even stil geweest en heb je niet van ons gehoord. Door een medisch probleem was ik even uit de roulatie. Gelukkig niet heel ernstig, inmiddels ben ik weer aan het werk.

Nu is het leuke van ons werk dat het overal is. Overal zijn mensen bezig met kennis en informatie overdragen.

Wat viel me in de zorg op wat betreft kennis- en informatieoverdracht?

Ik had een aantal keren het feest der herkenning vanuit ons vak.

“Eens even kijken, u bent hier eerder geweest. Wat heeft mijn collega daarover opgeschreven. Nou, da’s ook niet veel. Daar word ik niet veel wijzer van. Vertelt u maar eens.”

Het is alsof je een Field Service Engineer bij een installatie in storing hoort praten. “Ok, ik begrijp dat er vorig jaar ook een probleem was met deze installatie. Maar wat was er toen dan aan de hand? Wat heeft mijn collega toen dan gedaan? Ik kan dat nergens terugvinden, ik zie alleen dat hij geweest is.”

Onhandig!

“Waarom documenteren de medisch specialist en soms ook de technisch specialist niet wat ze gedaan hebben?”

Ze kunnen dat misschien wel. Maar ze moeten beiden snel door naar de volgende patiënt of klus. Informatie vastleggen doe je voor de toekomst, voor je collega. Dat schiet er al snel bij in.

Waarin doet de technische sector het beter?

Als je goede documentatie wilt, moet je dat anders organiseren. In de technische sector zorgen vaak anderen dan de technisch specialist voor de documentatie. Dan krijgt dit wel de aandacht die nodig is. Op dit punt kan de zorg leren van de techniek. Soms zag ik in de zorg al dit model in actie. De specialist vertelt kort wat er gedaan is aan een assistent, die maakt het verslag en zet dat als een echte werkvoorbereider bij het volgende bezoek klaar.

Waarin doet de zorg het beter?

Wat de zorg wél goed doet is het inwerken van nieuwe medewerkers, training-on-the job. Rond iedere specialist lopen er verschillende mensen die worden meegenomen in het werk. Met gerichte instructies en korte uitleg die to-the-point is. “Kijk, zie je dat?” “Bijzonder, dat zie je niet vaak zo.” “Doe jij even dat; nee niet op die manier, maar zo.” Er is veel aandacht voor inwerken. De zorg is óók een grote leerfabriek.

Welke lessen kun je trekken uit de zorg voor de technische sector?

Technische bedrijven moeten in deze tijd van personeelstekort, vergrijzing en snelle veranderingen ook zo’n grote leerfabriek zijn. Dat is voor veel bedrijven nieuw. Dat gaat niet vanzelf. Ook dat moet je organiseren. Daarin kunnen zij weer leren van de zorg.

Ik ben er weer en ga je ook graag weer helpen. Met het opzetten van de leerfabriek voor je organisatie. Of met je technische documentatie natuurlijk.

Het is nu even vakantietijd, maar we laten vanaf september ook weer regelmatig van ons horen.

Groeten!

Peter van Bart

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2022-08-15T11:53:35+02:00
Ga naar de bovenkant