Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Praktijkinstructies: In het diepe gooien of aan de hand nemen?

Vandaag is de kennisupdate een keer van mij, Birgit Maas. Voor wie me misschien nog niet kent, ik werk inmiddels meer dan 3 jaar bij Eluxis als Instructional Designer en Technisch Auteur. Met veel plezier!

Een tijdje terug werd ik door een windsurffanaat uitgenodigd om een keertje mee te gaan windsurfen. Het was niet erg dat ik en de andere genodigden geen enkele ervaring hadden, hij zou voor uitleg zorgen.

Enkele dagen voor het zover was kregen we netjes een aantal video’s opgestuurd die we konden bekijken ter voorbereiding. Zoals dat gaat, dat had ik uiteraard niet gedaan, net als veel andere deelnemers. Ik stond daar blanco en zonder enige voorkennis.

De uitleg begon nog aan wal. Stap één was, hoe krijg je überhaupt je zeil op de plank. Nou, met die uitleg konden wij het water in en dat doen. En je ziet het al aankomen, een deel van de groep ging er daarna gelijk vandoor met de plank! Dit tot enige ergernis van onze instructeur. Want de deelnemers die meteen vertrokken waren, misten de rest van zijn instructies. Het is ook wel handig dat je weet hoe je moet handelen als de surfplank omslaat, hoe je je zeil uit het water haalt en hoe je moet surfen!

Wat ging er mis? Er was van tevoren niet duidelijk gecommuniceerd dat we, als we eenmaal het zeil op de plank hadden, moesten wachten totdat iedereen zo ver was en we dan verdere instructies zouden krijgen. Verder hadden sommige deelnemers wél de video’s vooraf helemaal bekeken. Die stonden te popelen om meteen te vertrekken. Hoe moet het dan wel?

Just-in-time video’s

Vooraf bekijken van video’s bij instructies werkt meestal het beste als deze just-in-time worden aangeboden. Bijvoorbeeld kort voor de praktijkinstructie. In de praktijkinstructie zelf kan dan gezamenlijk even besproken worden wat iedereen heeft opgestoken van de video’s – en wordt ook duidelijk wie de video’s wel en niet bekeken heeft ;).

Structuur en doorkijkjes in je praktijkinstructie

Begin je praktijkinstructies, opleidingen of inwerktrajecten daarom nooit “zomaar”. Zorg voor structuur en doorkijkjes naar wat er gaat gebeuren. “Wat gaan we doen, wat weten we al, hoe gaan we dat doen en wat gaan we daarmee bereiken”. Zo’n opbouw zorgt voor houvast voor trainer en degene die getraind wordt. Maak daarom eerst een opleidingsplan en trainingsplan. Dat helpt jou als trainer én het helpt degene die de instructie krijgt.

Veiligheid voorop

Bij het windsurfen zie je hoe graag mensen meteen iets gaan doen. Daarom is leren door doen zo’n goede instructiemethode. Maar beginners hebben wél structuur in de opleiding nodig en moeten soms even afgeremd worden in hun enthousiasme. Anders missen ze belangrijke kennis en kunde en mogelijk nog erger, gaan ze daardoor gevaarlijke dingen doen.

Tijdens de praktijkinstructies inchecken

Wat de windsurfer trouwens wel goed deed, was het geven van tips toen iedereen eenmaal de basis onder de knie had. Met ‘Hoe vind je het zelf gaan?’ en ‘Ben je klaar voor een volgende stap?’ kon iedereen op z’n eigen tempo verder surfen en genieten. Dat is ook een gouden tip voor goede instructies.
Gebeurt het in jouw organisatie ook dat nieuw medewerkers te snel van start gaan en daardoor onnodige fouten maken? Of dat daardoor hun inwerktraject langer duurt dan nodig is of geen succes is?

Neem dan eens contact op met Eluxis. Stuur een mailtje, of bel ons en maak bijvoorbeeld een Teams-afspraak. Wij helpen je graag met de onboarding en opleiding van je medewerkers of het ontwikkelen van je bedrijfsopleiding. Dan gaan we samen zorgen voor een mooie tocht voor je medewerkers!

Groeten!

Birgit Maas

PS: In de onderwijskunde wordt het vooraf duidelijk structureren van lesstof advance organizers genoemd.

Pagina delen

Geschreven door

Birgit Maas
birgit.maas@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2025-05-02T13:47:48+02:00
Ga naar de bovenkant