Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

  • Schaken

Hoe word je een expert?

Veel mensen willen ergens heel goed in zijn. Jij ongetwijfeld ook. Maar hoe word je een expert?

Een absolute expert op dit moment is de wereldkampioen schaken Magnus Carlsen. Noor. 29 jaar. Wereldkampioen sinds 2013.  Rating behaald op de wereldranglijst van 2882,  hoogste rating ooit.

Geldt samen met de legendarische Bobby Fischer en Garry Kasparov als een van de allerbeste schakers ooit. Miljonair. Schaakondernemer. Fotomodel voor G-star. Een gelukkig familiemens.

Hij wordt de Mozart van het schaken genoemd. Net als Mozart is het een wonderkind. En heeft hij een fabelachtige intuïtie.

Zelf zegt hij dat hij de beste zet meestal meteen ziet. Daarna gaat hij bedenken waarom dat zo is. Vooral bij partijen met korte bedenktijd is hij daardoor bijna niet te verslaan. Bullet schaken met 1 of 2 minuten bedenktijd voor de hele partij? Carlsen geniet  en speelt meer dan 100 partijen achter elkaar.

Hoe is Carlsen deze expert geworden?

Het leuke is dat het leven van Carlsen vanaf zijn kleutertijd gefilmd is.  Je ziet de heel jonge Carlsen in een gelukkig gezin. Kleuter met sympathieke ouders en aardige zussen. Hij is een beetje bijzonder.  Zijn ouders denken: dat kon wel eens een goede schaker worden.

Er volgt een uitgebreid trainingsprogramma. Zijn vader vergezelt hem over de hele wereld naar trainingsessies en toernooien. En hij oefent en studeert eindeloos.

In een iconische Youtube-video uit 2004 zie je de jonge Carlsen tegenover de wereldkampioen Garry Kasparov zitten. Kasparov: een leeuw die Carlsen gaat opvreten. Carlsen: 13  jaar. Bereidt zich voor door te lezen in de Donald Duck. Recht en strak geknipte pony.  Onbevangen en onverschrokken.  Hij maakt een knappe remise. (Google maar even op Kasparov vs. Carlsen, Reykjavik rapid 2004).

Wat maakte Carlsen nu tot expert? In de documentaire zie je 3 ingrediënten. Aanleg natuurlijk. Uitgebreide training en coaching. Heel veel oefenen.

En er is het vierde ingrediënt. Dat zie je niet in de documentaire. Maar dat ligt er zo dik bovenop dat je het zou missen. Welk vierde?

Wij weten dat Carlsen wereldkampioen wordt. Maar zijn ouders konden dat niet weten. Toch hebben ze de beelden al laten maken toen hij klein was. Ze hadden alle vertrouwen in hem.

Aanleg. Uitgebreide coaching. Systematische oefening. Vertrouwen. Dát maakt experts.

Hoe leidt jouw bedrijf experts op? Welke ingrediënten zijn er aanwezig en missen er misschien?

Als Eluxis helpen we graag bij het opzetten van opleidingen voor experts. Wij zijn daarin dan weer expert.

Geïnteresseerd? Stuur me dan een mailtje. Of kijk op www.eluxis.com

Groeten!

Peter van Bart

Pagina delen

Gerelateerd

Aan de slag met kennis

2022-07-04T11:28:53+02:00
Ga naar de bovenkant