Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

State-of-the-art opleiden in de maakindustrie

Eluxis verzorgde eind april een workshop over state-of-the-art technologieën voor bedrijfsopleiden in de maakindustrie. Samen met de deelnemers hebben we er een leuke en interactieve sessie van gemaakt.

Medewerkers ondersteunen bij de werkzaamheden

Een belangrijke boodschap uit de presentatie was: zorg dat medewerkers de juiste kennis en vaardigheden hebben om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Dit kun je realiseren door medewerkers op te leiden, maar bij sommige werkzaamheden is het niet noodzakelijk om van alles uit je hoofd te weten. In zo’n geval past het beter om iemand te begeleiden bij de werkzaamheden, bijvoorbeeld door iemand met duidelijke instructies (en ondersteunende afbeeldingen) door een stappenplan te loodsen.

Dit hebben de deelnemers van de workshop zelf kunnen ervaren aan de hand van een LEGO opdracht.

LEGO opdracht

De groep werd in vieren gedeeld waarbij iedere subgroep een andere soort instructie kreeg:

  • Groep 1: Alleen tekstuele instructie
  • Groep 2: Alleen afbeeldingen
  • Groep 3: Tekst en afbeeldingen
  • Groep 4: Video

We keken naar hoe lang iedere groep erover deed en hoe goed het eindproduct klopte. En wat bleek, de video werkte het beste in dit geval. En alleen tekstuele uitleg over hoe je iets met LEGO moet bouwen werd als erg lastig, zo niet onmogelijk, beschouwd. Deze resultaten komen ook overeen met het onderzoek van Chirumalla, K. & Eriksson, Y. & Eriksson, P. (2015).

Technologieën toepassen voor bedrijfsopleiden

Opleiden kun je uiteraard klassikaal doen, maar tegenwoordig kun je door het gebruik van technologieën je opleiding makkelijk efficiënter en leuker maken. Denk dan bijvoorbeeld aan een e-learning of het gebruik van virtual of augmented reality.

In de proeftuin hebben de deelnemers van de workshop verschillende technologieën voor bedrijfsopleiden kunnen ervaren.

  • In een toets over de workshop konden de deelnemers zien hoe je verschillende vraagsoorten kan inzetten,
  • Met een 360° tour konden ze op een veilige manier de gevaren leren in een werkgebied leren kennen,
  • In een voorbeeld e-learning konden ze zien dat je het lesmateriaal interessant kan houden door interacties en het afwisselende gebruik van video, tekst en afbeeldingen en
  • Met een refresher training hebben de deelnemers kunnen zien hoe je met een adaptieve app de kennis van medewerkers up-to-date kan houden.

Gebruik van technologieën in bedrijfsopleiden bij onze deelnemers

Onze deelnemers bleken zelf ook druk te zijn met opleiden. Vooral training-on-the-job en in wat mindere mate presentaties, klassikale training en e-learning worden ingezet. Ook heel interessant was dat een aantal deelnemers geëxperimenteerd hebben met virtual reality en augmented reality, maar dit nog niet succesvol hebben kunnen inzetten om medewerkers op te leiden of hun werkzaamheden makkelijker te maken. Dit blijkt dus toch (nog) geen toegankelijke technologie te zijn.

Wat komt er kijken bij het opzetten van een bedrijfsopleiding?

Waar moet je aan denken en hoe bepaal je wat een geschikte manier is om je kennis te delen?

De eerste tips gaven we tijdens de workshop. Mocht je er niet bij geweest zijn en toch benieuwd zijn, neem gerust contact met ons op.

Referenties

Chirumalla, K. & Eriksson, Y. & Eriksson, P. (2015). The Influence of Different Media Instructions on Solving a Procedural Task. Conference: The 20th International Conference on Engineering Design (ICED), Milan, Italy.

En wil je meer weten over de workshop of de presentatie bekijken, kijk dan hier.

Pagina delen

Geschreven door

Birgit Maas
b.maas@eluxis.com
053-4803044

Birgit Maas

Gerelateerd

2023-06-20T09:17:14+02:00
Ga naar de bovenkant