Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

3x Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Vaak wordt gezegd: “Een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Dat is niet altijd makkelijk bij het maken van visuele handleidingen. Hoe leg je complexe zaken met een beeld uit? Wanneer kan je beeld effectief toepassen in een handleiding? In deze blog wil ik jullie inspireren met drie voorbeelden.

1. Koelkast AEG

Tijdens het installeren van onze nieuwe AEG koelkast viel mijn oog op deze visuele handleiding. Het gebeurt zelden dat een handleiding mij aan het lachen maakt, maar de poes in deze handleiding lukte het.

Koelkast visuele handleiding

Valkuil
De lezer moet goed kijken voordat hij/zij het begrijpt. De afbeelding hierboven betekent zoiets als “Waar komen de normale geluiden van de koelkast vandaan?”. In dit geval kost het waarschijnlijk minder tijd om de tekst te begrijpen dan de afbeelding. Waarom hebben de makers dan toch gekozen voor een afbeelding? Waarschijnlijk vanwege taal: afbeeldingen hoef je niet te vertalen. Dat is ook een groot voordeel van afbeeldingen!

2. Vaatwasser AEG

Een handleiding die niet alleen een instructie bevat, maar meteen een sjabloon is voor installatie. Dat je dat kan bedenken: chapeau! De bedoeling van deze handleiding is dat je hem op het keukenfront legt en dan boort op de aangegeven plekken.

Valkuil
Bij het aanleveren van een sjabloon is het uitermate belangrijk dat het “one size fits all” is. Dit is bijna nooit te garanderen. Waarschuw daarvoor en probeer een conceptuele uitleg (“hoe kom je tot dit sjabloon?”) erbij te zetten. Ook al is het minimaal, dan help je de klanten op weg wanneer het sjabloon niet helemaal klopt.

3. Chimney 63-80 Fancom

Sinds een aantal jaar maken wij ook visuele handleidingen voor klanten. De handleidingen zijn voornamelijk bedoeld voor het assembleren van producten. Ze hebben wat weg van de bekende IKEA handleidingen. Het assembleren van een product is makkelijker als je vooraf weet welke onderdelen het product heeft en hoe het in elkaar zit. Daarbij moet je weten hoe die onderdelen heten, want dat staat op de verpakking. In onderstaand voorbeeld is al deze informatie gecombineerd in één afbeelding.

Assemblage Fancom visuele handleiding

Valkuil
Een assembly handleiding van een complex product zoals dit, wordt snel te druk. Twee tips:

  • Wees consistent. Consistent in opmaak van de handleiding, maar ook in de oriëntatie van het 3D-model.
  • Laat zoveel mogelijk weg! Zet bijvoorbeeld nooit onbelangrijke onderdelen op de afbeelding.

Kunnen we concluderen dat beeld altijd geschikter is dan woord? Ik denk van niet. Abstracte, conceptuele informatie is lastig in beeld te vatten. Maar ik denk dat het een goede houding is om bij elke tekst die je schrijft in een handleiding te bedenken: hoe kan ik dit visueel maken? Mijn ervaring is dat dit resulteert in minder tekst en meer lezers. En wie weet maak jij een handleiding die een glimlach brengt op het gezicht van je lezer. En wie wil dat nou niet?

Geïnspireerd om ook een visuele handleiding te maken, maar je weet niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag verder!

Pagina delen

Gerelateerd

2022-07-04T11:34:04+02:00
Ga naar de bovenkant