Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Hoe ga je aan de slag met digitaal opleiden?

Wat is eigenlijk e-learning?

E-learning is opnieuw een “hot” onderwerp. Maar wat is het eigenlijk? Volledig uitgeschreven is het electronic learning of in het Nederlands Online Opleiden.

E-learning kent vele definities. Dat zorgt voor veel discussies over wat er wel en niet onder valt. Iedereen kan zich de typische voorbeelden voorstellen van een e-learning les op de computer (tablet, smartphone), al dan niet in een netwerk. Je krijgt informatie te zien in tekst, afbeeldingen of video’s, met vragen tussendoor en er wordt afgesloten met een toets. Hiermee kun je kennis op een interactieve manier bijbrengen door zelfstudie.

Maar e-learning kan veel meer zijn dan dat. Als Eluxis spreken we daarom liever over Digitaal opleiden. Daarmee bedoelen we alle leeractiviteiten en gerelateerde zaken die met digitale middelen worden ondersteund. Onder deze paraplu van digitaal opleiden is de klassieke e-learning een van de leermiddelen.

Wat valt er onder digitaal opleiden?

Digitaal opleiden kan dus verschillende vormen hebben. Zo kan digitaal opleiden een klassieke E-learning zijn. Maar het kan ook een vorm van distance learning zijn waarbij een trainer op afstand trainingen geeft. Elektronische toetsen of elektronische leeromgevingen vallen ook onder de noemer digitaal opleiden. Nieuw zijn Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality. Uiteraard zijn er nog vele – soms hippe – Engelse termen in gebruik zoals e-snippets, webinars, virtual training, performance support, job support enz. Alle trainingsvormen kunnen worden gecombineerd in blended learning – de juiste mix van digitale en klassieke opleidingsvormen.

Wat komt er kijken bij digitaal opleiden?

Digitaal opleiden is niet alleen de juiste technologie kiezen. Het vraagt om een juiste mix van didactiek, leerinhoud en technologie. Waar deze drie elementen samenkomen, daar vindt effectief digitaal leren plaats! Uiteraard wel rekening houden met de doelgroep en situatie of deze mix passend is.

Figuur: TPACK model van Matthew Koehler en Punya Mishra.

Hoe vind je de weg in het oerwoud van digitaal opleiden?

  • Hoe vind je nog de weg in dit digitale oerwoud?
  • Wat houdt het allemaal in? 
  • Wat zijn de kosten? Wat kan uit?
  • Hoe kan ik het onderhouden?

Om je hierin op weg te helpen bieden we de Expert Digitale Bedrijfsopleidingen aan. De online training bevat online lessen en begeleiding over succesvol digitaal opleiden in het bedrijfsleven. We starten bij de basis en helpen je stap voor stap om een echte expert in digitaal opleiden te worden. Je ziet veel concrete voorbeelden van digitaal opleiden in bedrijven. Je krijgt inspiratie wat je nog meer in deze digitale tijd kunt qua zelfstudiemateriaal, leeractiviteiten en faciliterende tools voor opleiden.

Hoe kan Eluxis je verder helpen?

Bedrijfsopleidingen tot een succes maken is ons vak. We kunnen je direct helpen door advies of complete ontzorging:

We helpen je de juiste stappen te zetten. Van opleidingsplan en opleidingslandschap tot en met ontwikkeling en toetsing. Je krijgt antwoord op al je vragen. We hebben de helicopterblik die nodig is om boven het oerwoud uit te kunnen kijken. We kijken naar wat je nodig hebt en wat voor jou de beste keuzes zijn.

We ontwikkelen je opleidingen van a tot z. Van plan tot en met opleidingsmaterialen, opleidingsorganisatie, toetsing en inrichting van je opleidingssystemen. En we houden dit voor je up-to-date.

Wil je meer weten over didactiek? Houd dan in de gaten wanneer De Leerexpert ter beschikking komt. Die staat nu gepland voor het tweede halfjaar van 2020.

Pagina delen

Tip: Online training Expert Digitale Bedrijfsopleidingen nu met 50% subsidie

Digitaal bedrijfsopleiden

De Provincie Overijssel heeft namelijk een steunmaatregel beschikbaar gesteld voor online trainingen zoals de training Expert Digitale Bedrijfsopleidingen. Deze subsidie is ook inzetbaar binnen de NOW2-regeling waar scholing een verplichting is.

Geschreven door

Maaike Otten
m.otten@eluxis.com
053-4803047

Maaike Otten

Gerelateerd

2022-08-31T10:58:04+02:00
Ga naar de bovenkant