Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Hoe ga je aan de slag met digitaal opleiden?

Wat is eigenlijk e-learning?

E-learning is opnieuw een “hot” onderwerp. Maar wat is het eigenlijk? Volledig uitgeschreven is het electronic learning of in het Nederlands Online Opleiden.

E-learning kent vele definities. Dat zorgt voor veel discussies over wat er wel en niet onder valt. Iedereen kan zich de typische voorbeelden voorstellen van een e-learning les op de computer (tablet, smartphone), al dan niet in een netwerk. Je krijgt informatie te zien in tekst, afbeeldingen of video’s, met vragen tussendoor en er wordt afgesloten met een toets. Hiermee kun je kennis op een interactieve manier bijbrengen door zelfstudie.

Maar e-learning kan veel meer zijn dan dat. Als Eluxis spreken we daarom liever over Digitaal opleiden. Daarmee bedoelen we alle leeractiviteiten en gerelateerde zaken die met digitale middelen worden ondersteund. Onder deze paraplu van digitaal opleiden is de klassieke e-learning een van de leermiddelen.

Wat valt er onder digitaal opleiden?

Digitaal opleiden kan dus verschillende vormen hebben. Zo kan digitaal opleiden een klassieke E-learning zijn. Maar het kan ook een vorm van distance learning zijn waarbij een trainer op afstand trainingen geeft. Elektronische toetsen of elektronische leeromgevingen vallen ook onder de noemer digitaal opleiden. Nieuw zijn Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality. Uiteraard zijn er nog vele – soms hippe – Engelse termen in gebruik zoals e-snippets, webinars, virtual training, performance support, job support enz. Alle trainingsvormen kunnen worden gecombineerd in blended learning – de juiste mix van digitale en klassieke opleidingsvormen.

Wat komt er kijken bij digitaal opleiden?

Digitaal opleiden is niet alleen de juiste technologie kiezen. Het vraagt om een juiste mix van didactiek, leerinhoud en technologie. Waar deze drie elementen samenkomen, daar vindt effectief digitaal leren plaats! Uiteraard wel rekening houden met de doelgroep en situatie of deze mix passend is.

Figuur: TPACK model van Matthew Koehler en Punya Mishra.

Hoe kan Eluxis je verder helpen?

Bedrijfsopleidingen tot een succes maken is ons vak. We kunnen je direct helpen door advies of complete ontzorging:

Als je zelf aan de slag wilt met het verbeteren van je bedrijfsopleidingen en behoefte hebt aan didactische expertise en begeleiding, helpen we je met een gericht advies- en begeleidingstraject. Je maakt gebruik van onze didactische expertise, ervaringen en best practices voor opleiden in de technische sector. Samen met jou maken we een concreet plan van aanpak voor jouw opleiding. Zo kun je snel en praktisch je opleiding ontwikkelen, verder verbeteren en voorkom je foute keuzes.

Als je organisatie nieuwe opleidingen nodig heeft, helpen we je met een compleet project. We doen alles wat nodig is om een goede opleiding te maken voor jouw organisatie. We maken het opleidingsplan, de opleidingsmaterialen, de toetsing en evaluatie. We richten ook de systemen voor opleiden in zoals de Learning Management Systemen en toetssystemen. Ook zorgen we ervoor dat jouw opleidingsorganisatie goed wordt opgezet en dat alle betrokken trainers, praktijkopleiders enz. goed worden opgeleid. We kunnen natuurlijk ook helpen met de ontwikkeling van één specifieke opleiding of een onderdeel van je opleiding.
Onze taakverdeling met jouw organisatie stemmen we in overleg af.

We kunnen je helpen om kleine en grote aanpassingen door te voeren in je bedrijfopsleidingen. We kunnen bijvoorbeeld helpen om je opleidingsmaterialen en toetsen te verbeteren, aantrekkelijk te maken met visualisaties en animaties of weer helemaal up-to-date te maken. Ook kunnen we helpen met evaluaties van je opleidingen.

Steeds meer bedrijven willen compleet ontzorgd worden voor opleiden, merken we bij onze klanten.  Voor hen ontwikkelen we de complete opleiding en houden we deze vervolgens  up-to-date. Desgewenst leveren we ook een bijdrage aan het geven van de opleidingen.

Pagina delen

Geschreven door

Maaike Otten
m.otten@eluxis.com
053-4803047

Maaike Otten

Gerelateerd

2023-05-11T13:50:47+02:00
Ga naar de bovenkant