Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Waarom zou je beginnen met een Academy?

Het opleiden van eigen medewerkers heeft in veel bedrijven jarenlang niet zo veel aandacht gehad. Er was weinig verloop en vooropleidingen leverden gekwalificeerd personeel. Hier is nu echter een inhaalslag nodig! Er is veel uitstroom en instroom, medewerkers willen snel kunnen doorgroeien en er zijn continu nieuwe competenties nodig, onder andere door nieuwe productietechnieken en digitale transformatie. Een grote groep ervaren mensen gaat binnen nu en korte tijd met pensioen en daarmee gaat een hoop kennis en ervaring verloren. Nieuw personeel ligt helaas niet voor het oprapen. Dat is natuurlijk een flinke uitdaging! Ook de bedrijven die ze wel kunnen vinden staan nog steeds voor de uitdaging om hun nieuwe medewerkers zo snel en zo goed mogelijk, én op een gestructureerde manier, aan hun nieuwe werkzaamheden te laten starten.

Door deze ontwikkelingen gaan steeds meer bedrijven weer hun eigen medewerkers opleiden. In de bouw, de energiesector en in de hele technische sector.

Bovendien worden niet alleen eigen medewerkers opgeleid, maar ook vaak klanten, distributeurs/dealers en partners. Zij moeten ook goed overweg kunnen gaan met het eindproduct. Opleiden is dan een service die wordt aangeboden aan deze groepen. Je kunt je trainingen of opleidingen dan als een serviceproduct verkopen. Opleiden heeft daardoor een steeds grotere rol binnen het winstmodel van bedrijven.

Wat zijn veelgemaakte fouten bij opleiden?

Je vindt opleiden belangrijk. Er wordt in enige mate opgeleid binnen jouw bedrijf, door dit intern te ontwikkelen of extern in te kopen. Misschien heb je al wel een poging gedaan om het opleiden te organiseren maar het is nog niet succesvol. Of je denkt er over na, maar weet niet zo goed waar je moet beginnen. Dan zal je onderstaande problemen hoogstwaarschijnlijk wel herkennen:

 • De manier waarop medewerkers nu worden opgeleid is verschillend, afhankelijk van de afdeling waar ze in zitten, of wie hun mentor/begeleider is. Je bent er niet van verzekerd dat medewerkers de juiste kennis en vaardigheden hebben opgedaan in hun inwerkprogramma. Je weet daarom niet wat het kennisniveau van je medewerkers is, of de kwaliteit van de opleidingen.

 • Er is geen eigenaarschap voor het ontwikkelen, organiseren en bijhouden van je opleidingen. Het is onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is, waardoor het niet of onjuist wordt uitgevoerd.

 • Er is overlap of er zijn tegenstrijdigheden in de initiatieven die nu plaatsvinden in je bedrijf omtrent opleiden. De initiatieven staan los van elkaar en men weet niet van elkaar wat er gebeurt. Het wiel wordt steeds opnieuw uitgevonden. Dit is inefficiënt voor de mensen die de initiatieven opzetten en kan ook zorgen voor verwarring van mensen die de opleidingen volgen.

 • Medewerkers weten niet goed welke trainingen er zijn, welke relevant zijn, wat ze moeten leren om verder te komen. Ze raken gefrustreerd, weten niet goed hoe ze hun werk moeten uitvoeren. Er zullen zelfs medewerkers zijn die hierdoor je organisatie verlaten.

Daarnaast kunnen er ook problemen ontstaan bij het opleiden van klanten of andere externe partijen:

 • De klant heeft behoefte aan opleidingen voor het gebruik van de producten of diensten die je verkoopt. Je biedt nu trainingen aan voor de klant, maar deze komen op aanvraag van de klant. Of je biedt helemaal nog geen trainingen aan, maar je wilt trainingen als dienst (service product) verkopen. Je hebt geen gestandaardiseerd trainingsprogramma. Kwaliteit is daardoor onvoorspelbaar. Het trainingsaanbod is niet duidelijk voor de klant en moeilijk verkoopbaar.

De oplossing: Van opleiden naar academies

Volgens onze visie op opleiden bij Eluxis, waar wij al meer dan 25 jaar ervaring hebben met bedrijfsopleidingen, is het opzetten van een Academy voor jouw bedrijf dé oplossing om alle bovenstaande problemen te lijf te gaan. Academies worden de laatste tijd steeds populairder onder grote bedrijven en hebben als doel om opleiden structureel en professioneel aan te pakken. Hierbij breng je formeel en informeel leren samen. Naast het aanbrengen van structuur in het opleiden, is een Academy vaak verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van opleidingen. Een Academy is als het ware een organisatie voor opleiden binnen jouw bedrijf.

Bedrijven kunnen voor verschillende doelgroepen een Academy opzetten, elk met hun eigen voordelen:

 • Opleiden voor eigen medewerkers
 • Opleiden voor partijen buiten de eigen organisatie: klanten, distributeurs/dealers en andere partners

Academies voor beide doelgroepen kunnen gecombineerd worden en elkaar versterken.

Waarom zou je een Academy opzetten?

Voordelen interne academies

Met een Academy voorkom je dat er binnen je organisatie versplinterde opleidingsinitiatieven ontstaan. Je brengt opleiden centraal en zorgt hiermee dat je de kwaliteit van je inwerktraject en alle andere opleidingen kunt borgen. Dit betekent ook dat je ervan verzekerd bent dat je medewerkers de juiste kennis en vaardigheden krijgen. Aangetoond opleiden!

Met een Academy heb je ook inzicht in je complete opleidingsaanbod. Hiermee kun je goed inzichtelijk maken of je de juiste opleidingen hebt voor alle belangrijke competenties die nodig zijn binnen jouw bedrijf. Je sluit je opleidingsaanbod daarmee goed aan op je bedrijfsstrategie en zorgt voor bedrijfszekerheid.

Door goed te structureren kun je ook veel meer mensen individueel laten leren. Je bent minder tijd kwijt met 1 op 1 kennisoverdracht omdat je structureel kennis vastlegt. Hierdoor creëer je standaardisatie, efficiëntie en dus kostenbesparing! Mensen zijn sneller inzetbaar, en beter opgeleid. Daardoor maken ze minder fouten. Op basis van de huidige behoefte aan competenties en functies binnen je bedrijf, kan je medewerkers sneller opleiden voor een andere rol of functie. Personeel is op deze manier flexibeler in te zetten.

Een bijkomend voordeel van het hebben van een Academy is de boodschap die je ermee uitstraalt. Je toont hiermee aan dat opleiden in hoog vaandel staat binnen jouw bedrijf. Dit maakt je aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers en zorgt voor verbinding met je huidige medewerkers. En voor zowel de nieuwe als de huidige medewerkers schep je duidelijkheid in hun leertraject. Je maakt inzichtelijk wat medewerkers moeten leren om hun werk goed te doen, of om een nieuwe functie te vervullen. Dit zorgt voor productieve en gemotiveerde medewerkers.

Voordelen klantenacademies

Een voordeel van een klant Academy is dat je producttrainingen in je winstmodel op kunt nemen. De trainingen kun je als service product aanbieden aan je klanten. Of je klanttraining nu als gratis of betaalde service aanbiedt, een groot voordeel hiervan is dat je vertrouwen creëert bij de klant in jouw product, doordat je zorgt dat je klanten jouw product goed kennen en juist gebruiken. Je zorgt hiermee voor klantbinding.

Een bijkomend voordeel is dat in het opleidingsaanbod voor klanten en medewerkers overlap zit. Productkennis is voor beide van belang. Je kunt productkennis dus hergebruiken in beide academies!

Wat is er nodig voor een Academy?

Voor medewerkers of klanten is een Academy vaak zichtbaar met een platform waar het online en klassikale trainingsaanbod beschikbaar wordt gesteld. Ook fysiek kun je een opleidingscentrum hebben waar praktijksituaties gesimuleerd of geoefend kunnen worden, klassikale trainingen gegeven worden, overlegruimtes zijn, kennis ontwikkeld wordt, en opleiders kantoor houden.

Maar met alleen een fysieke of digitaal opleidingscentrum ben je er nog lang niet: voor een succesvolle Academy is nog veel meer nodig. Wil je weten welke onderdelen dit zijn? Vraag hieronder dan een checklist aan om te zien waar jouw bedrijf staat ten opzichte van het vormgeven van een succesvolle Academy.

  Hoe kan Eluxis je helpen met het opzetten van een Academy?

  Er komt veel kijken bij het opzetten van een Academy! Je moet een hele nieuwe organisatie opzetten; niet alleen voor het organiseren van het leren, maar ook een leerorganisatie waarin opleiden een belangrijk onderdeel uitmaakt van de werkzaamheden van de medewerkers. Een specifieke organisatievorm waar Eluxis veel ervaring mee heeft.

  Wij weten hoe je zorgt voor aansluiting met medewerkers, werkzaamheden, en je bedrijfsstrategie. Hoe je het beste academies in kan zetten om het opleiden van je medewerkers tot een succes te brengen.

  We stellen samen met jou een business case op, en helpen om de strategische en inhoudelijke keuzes maken.

  Eluxis kan je Academy inbedden in je totale kennismanagement, je supportstrategie en je servitization strategie. We zorgen ervoor dat er een verbinding is met het opleiden en de huidige documentatie die al aanwezig is binnen je bedrijf.

  Dit alles doen we op basis van bewezen methodieken en de laatste inzichten op het gebied van opleiden.

  Ook helpen we hands on! Wij zorgen dat medewerkers opgeleid worden tot interne trainers met onze train the trainer programma’s. Daarnaast zijn wij ook expert in het maken van opleidingsmaterialen en toetsen, en helpen met het kiezen van de juiste documentatie.

  Als je een Academy op wilt zetten voor een klant, dan komen er nog andere vraagstukken boven water. Het aanbieden van trainingen aan klanten als een product is onderdeel van servitizatie. Hierbij koppel je je service (training) aan je producten en je verdienmodel. Maar hoe doe je dit dan? Eluxis kan je in dit hele traject begeleiden. We hebben uitgebreide ervaring met servitization en het servitizen van opleiden.

  Wat levert het op om met Eluxis een Academy op te zetten?

  • Met onze ervaring helpen we jouw Academy snel en goed op te zetten, jij hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, of veel tijd te besteden aan nieuwe lastige vraagstukken. Zo helpen we je ook om foute keuzes voorkomen.

  • Wij ontzorgen je waar jij wilt, met kennis en capaciteit.
  • Wij zorgen dat het gebeurt: Tijd is vaak het grootste probleem binnen organisaties. Wij zorgen dat je de tijd effectiever besteedt aan het opzetten, ontwikkeling en uitvoering van de Academy.

  • Wij zorgen dat het goed gebeurt: Wij helpen met methodieken en standaarden die ervoor zorgen dat het op de juiste manier wordt uitgevoerd, toekomstgericht en innovatief.
  • Wij hebben een helikopterblik die ervoor zorgt dat het binnen je hele organisatie past en landt.

  Pagina delen

  Gerelateerd

  2023-11-14T15:40:36+02:00
  Ga naar de bovenkant