Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Hoe kun je concepten duidelijk uitleggen?

Twee weken terug had ik het over spoken in de technische communicatie.

Voor medewerkers in bedrijven is het steeds belangrijker geworden om allerlei concepten goed te begrijpen. Je moet bijvoorbeeld productieprocessen begrijpen, terwijl de bediening steeds meer op afstand verloopt en je het proces steeds minder direct ziet. Om goed te kunnen samenwerken met anderen moet je de bedrijfsprocessen in je organisatie en jouw plaats daarin goed begrijpen. Zo zijn er veel meer concepten die je moet snappen.

Concepten – abstracties – kunnen spoken in je bedrijf. Spoken, omdat iedereen er zo zijn eigen voorstelling van heeft. Dat maakt goed samenwerken vaak erg moeilijk.

Hoe kun je concepten nu duidelijk uitleggen?

Storytelling

Laten we om te beginnen een goede geest te hulp roepen. Denk jij ook meteen aan de geest van Aladdin? Blauw is-ie. Maar bestaat die geest? Nee natuurlijk niet. Aladdin zelf trouwens ook niet. Maar je ziet, een goed, concreet en beeldend verhaal is hét middel om concepten tot leven te brengen. Dat middel kun je ook heel goed gebruiken om bijvoorbeeld een bedrijfsproces heel beeldend uit te leggen. Storytelling noemen we dat tegenwoordig.

Personaliseren

Het tweede krachtige middel is de uitleg toespitsen op iemand. Een bedrijfsproces begrijp je veel beter als je uitlegt wat jouw toehoorder daarin precies moet doen. Personaliseer je uitleg.

Samen aan de slag

Het derde krachtige middel is niet alleen vertellen, maar vooral ook samen doen en laten doen. Als je wilt uitleggen hoe je bijvoorbeeld het bedrijfsproces voor werkvoorbereiding uitvoert, werkt er niets beter dan dit proces samen met iemand een keer concreet uit te voeren.

Hiermee heb je drie praktische tips om de belangrijke concepten in je organisatie goed uit te leggen en te veranderen van lastige spoken in behulpzame en goede geesten.

Wil je meer hulp voor het uitleggen van de belangrijke concepten in je organisatie?

Dan kun je altijd even sparren met ons. Maak maar een afspraak voor een kort Teams-overleg of een echte afspraak. We zijn graag een behulpzame geest voor je!

Groeten!

Peter van Bart

PS: Storytelling is dingen uitleggen aan de hand van een concreet en beeldend verhaal. Een van de grondleggers hiervan is Stephen Denning met zijn boek The Springboard, How Storytelling Ignites Action in Knowledge-Era Organizations. Storytelling is een hip en modern woord. Maar mensen gebruikten al verhalen om dingen duidelijk te maken lang voor het Engels bestond. Denk maar aan alle oude mythen, sprookjes, verhalen en de boeken met verhalen van de grote religies. Allemaal wonderen van storytelling!

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2024-04-18T09:51:12+02:00
Ga naar de bovenkant