Kennismaken

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

User-generated content voor bedrijfsopleiden

Volgens het rapport van Toward Maturity was met 38% de top trending technologie in 2017 user-generated content. Dit is geen verrassing want met je mobiele telefoon kan je al eenvoudige filmpjes maken en uploaden. Hiermee kun je ook op een eenvoudige manier bijvoorbeeld leerinhoud maken. Naast deze verschijningsvorm zijn er nog vele andere vormen van user-generated content, zoals discussiefora en wiki’s waar gebruikers informatie kunnen doorgeven.

Wat is user-generated content?

Met user-generated content of in het Nederlands, gebruiker-gegenereerde inhoud, wordt elke vorm van informatie bedoeld die door gebruikers zelf wordt gemaakt en gedeeld. In het rapport van Toward Maturity wordt het een nieuwe trend genoemd, maar het bestaat al heel lang. De eerste ingezonden brieven of video’s aan televisieprogramma’s zijn ook vormen van user-generated content.

We zullen het nu meer in de context van (online) bedrijfsopleiden plaatsen. Afbeeldingen, video’s, tekst en audio, die door gebruikers op online platforms worden gezet zoals social media, intranet en wiki’s, zijn toegevoegde content. Gebruikers kunnen berichten plaatsen, waardoor ze content toevoegen aan de inhoud van bedrijfsopleidingen.

De kern van user-generated content is dat verschillende mensen een bijdrage leveren en deze vrijwel direct getoond worden. De basis hiervoor is dat je vertrouwt op het principe van de wijsheid van de massa (wisdom of the crowd).

Wat is de wijsheid van de massa?

Bij de wijsheid van de massa ga je er vanuit dat de grote groep meer informatie en kennis bezit dan het individu. Een bekende anekdote is van de Engelse geleerde Francis Galton in 1906. Hij had vastgesteld dat een groep mensen op een marktplein verrassend goed in staat was het gewicht van een os te schatten. Het juiste gewicht (op een weegschaal gemeten 1198 pond) bleek namelijk vrijwel identiek aan de mediaan van de individuele schattingen (1207 pond). Ieder persoon heeft ruis bij zijn individuele oordeel, maar door de schattingen te nemen van een groot aantal mensen zal het effect van deze ruis enigszins teniet gedaan worden. Het wisdom of the crowd principe werkt het beste bij een grote diverse groep en onafhankelijk denkende individuen. Een tunnelvisie kan een gevaar zijn bij te weinig diversiteit, groepsdruk en kuddegedrag.

Waarvoor is user-generated content geschikt?

Typische voorbeelden van user-generated content waarbij de wisdom of the crowd wordt gebruikt zijn How-to-video’s op YouTube of een wiki op een intranet. Er zijn ook online platforms waarbij de content wordt getoond die veel gebruikt wordt of past bij de gebruiker. Het platform doet aan content curation en/of personalisatie. Het is een slim zelf-organiserend systeem.

Wanneer is de wijsheid van de massa niet handig?

Het wisdom of the crowd principe is vooral bruikbaar bij onderwerpen die geen hoog afbreukrisico hebben. In de medische sector hebben ze informatiesystemen gevuld, enkel door medische experts. Hier geldt geen echte wisdom of the crowd omdat er een te hoog afbreukrisico is.

Kan je als bedrijf nu zelf direct aan de slag gaan met user-generated content?

Als bedrijf kan je relatief goedkoop starten met een platform waarbij user-generated content wordt gebruikt. Maar er zijn een paar zaken waar je in ieder geval rekening mee moet houden in je afweging.

 • Het is dus ongeschikt voor werkzaamheden met een hoog afbreukrisico. Kies bewust de onderwerpen en mensen die er content over mogen maken. Als extra borging heb je een kwaliteitsbewaker nodig, die modereert of het proces goed gaat, checkt of updates nodig zijn en achter mensen aan gaat voor nieuwe content.

 • Realiseer je dat als je user-generated content wilt gaan maken dat het meer organisatie en tijd kost van de medewerkers. Bij een krappe bezetting, kan het toch voordeliger zijn om uit te besteden.

 • Je hebt ook enige didactisch en soms ook technische kennis nodig om goede content te maken. Als je met een VR/AR platform werkt heb je kennis nodig over hoe je CAD-modellen exporteert. Of als je teksten maakt op een wiki heb je kennis nodig over hoe je een tekst opbouwt en schrijft.

Eluxis kan je helpen met het didactische redigeerwerk en kwaliteitsborging. Mocht je geen tijd hebben dan kan je ook volledig ontzorgd worden voor het opzetten en up-to-date houden van je bedrijfsopleidingen.

Eluxis helpt je om je bedrijfsopleidingen tot een succes te maken

Bedrijfsopleidingen in de technische sector tot een succes maken is ons vak.  We bieden je didactische expertise, extra onderwijskundige capaciteit en een schat aan ervaring en best practices.

We kunnen je helpen op de volgende manieren:

 • Advies en begeleiding voor opleiden

  Als je zelf aan de slag wilt met het verbeteren van je bedrijfsopleidingen en behoefte hebt aan didactische expertise en begeleiding, helpen we je met een gericht advies- en begeleidingstraject. Je maakt gebruik van onze didactische expertise, ervaringen en best practices voor opleiden in de technische sector. Zo kun je snel en praktisch je opleiding verbeteren en voorkom je foute keuzes.

 • Complete opleidingsprojecten

  Als er nieuwe opleidingen nodig zijn of grote aanpassingen, helpen we je met een compleet project. We doen alles wat nodig is om een goede opleiding te maken of aan te passen. We maken het complete opleidingsplan, de opleidingsmaterialen, de toetsing en evaluatie. We richten de systemen voor opleiden in zoals de Learning Management Systemen en toetssystemen. Ook zorgen we ervoor dat de opleidingsorganisatie goed wordt opgezet en dat alle betrokken trainers, praktijkopleiders enz. goed worden opgeleid.
  Onze taakverdeling in het project met jouw organisatie stemmen we in overleg af.

 • Training as a service

  Steeds meer bedrijven willen compleet ontzorgd worden voor opleiden. Voor hen ontwikkelen we de complete opleiding en houden deze ook up-to-date.  Desgewenst leveren we ook een bijdrage aan het geven van de opleiding.

 • Online en innovatief opleiden

  In deze digitale tijd zijn er volop nieuwe mogelijkheden om online en innovatief op te leiden. Dat kan bijv. met VR, AR en e-learning. Eluxis helpt je de juiste nieuwe technologieën te kiezen en goed in te zetten voor je opleidingen. We kijken daarvoor altijd eerst naar het opleidingsproces en naar de kennis en vaardigheden die je wilt overbrengen. Op basis daarvan kiezen we de juiste nieuwe technologieën voor je organisatie en ontwikkelen de opleidingen daarin. Indien gewenst kunnen we de opleidingen volledig digitaal realiseren.

 • Opleiden van je trainers

  Vaak zijn de trainers die de bedrijfsopleidingen geven, inhoudelijke specialisten. Ze kennen hun vak als geen ander. Maar trainen en instrueren is ook een vak. Vaak missen ze de didactische vaardigheden. Wij leiden hen daarin op met korte en praktische trainingen.

Hoe kunnen wij je specifiek helpen?

Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op, wij staan je graag te woord. We bespreken dan je opleidingsvragen en bepalen samen wat de beste vervolgstappen zijn.

Een opleiding van Eluxis:

Eluxis heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de technische sector op het gebied van opleiden. Deze ervaringen gebruiken we om nieuwe bedrijfsopleidingen te ontwikkelen.
De technologie ontwikkelt zich snel. Niet alleen op het gebied van VR en AR, maar ook op het gebied van toetssystemen en LMS’en. Bij Eluxis zijn we op de hoogte van de modernste technieken. Dit zoeken wij zelf of uit of in samenwerking met technische bedrijven of onderwijsinstellingen in community’s. Je kunt ook zelf onze online training volgen over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van digitale bedrijfsopleidingen.
We maken samen met de klant de bedrijfsopleidingen. Je ontvangt niet alleen een goed opleidingsplan en/of lesmateriaal maar we zorgen ook voor een goede implementatie. Een goede overdracht is essentieel.
Een opleiding van Eluxis bestaat uit verschillende onderdelen die naadloos op elkaar aansluiten. We zien opleiden als een onderdeel van kennismanagement. Dus we zorgen er ook voor dat alle informatie op orde is.
Elk bedrijf heeft eigen eisen voor een opleiding. Onze opleidingen worden altijd ontwikkeld specifiek voor jouw bedrijf.

Gerelateerd

2022-07-04T10:52:44+02:00
Ga naar de bovenkant