Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

  • norm S6000T

Een nieuwe norm voor training: de S6000T

Op de valreep voor mijn vakantie heb ik een nieuwe norm uit februari van dit jaar bestudeerd over het analyseren van de inhoud van trainingen en het ontwerpen daarvan. Dat is de S6000T. Het is een geduchte norm: 386 pagina’s maar liefst.

Waar komt de norm S6000T vandaan?

Deze norm komt dan ook uit de wereld van ASD: AeroSpace and Defence Industries Association of Europe. Je kunt hem gratis downloaden op http://www.s6000t.org/. ASD is ook de opsteller van de norm voor het Simplified Technical English.

Deze norm is onderdeel van een hele serie van normen voor Integrated Logistic Support. ILS is life cycle ondersteuning van complexe systemen (assets worden die ook wel genoemd). In deze norm wordt nu gesproken van Integrated Product Support in plaats van ILS, kennelijk wordt dat de nieuwe benaming.

Deze serie van normen wordt vooral gebruikt in de wereld van defensie en luchtvaart. S1000D is een bekende norm in deze familie voor technische documentatie.

Wat staat er in de norm S6000T?

Ook als je de norm niet zult gebruiken, is het interessant om hem eens te bekijken. Je ziet een zeer uitgebreide en systematische opbouw van het hele instrumentarium en vocabulaire om trainingen te analyseren en ontwerpen. Voor onderwijskundigen en opleiders heel herkenbaar. Maar uitermate gestructureerd, gesystematiseerd en geformaliseerd. Het is bijna een geprogrammeerd script dat je ziet.

Leukste hulpmiddel: tabel met leerdoelen

Leuk vond ik dat er ook tabellen in staan om leerdoelen te formuleren in de verschillende leerdomeinen (cognitief, affectief, psychomotorisch volgens de indeling van Bloom) met aanbevolen werkwoorden.

Tabel 13 Attitude (affective) norm S6000T

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2023-05-11T13:45:44+02:00
Ga naar de bovenkant