Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Concepten steeds belangrijker in opleidingen en technische communicatie

In 1988 maakte ik de overstap van de Universiteit naar het bedrijfsleven. Ik ging werken aan de ontwikkeling van technische opleidingen en technische communicatie. Ik verdiepte me in het minimalisme, de Handleidingenwijzer van Michaël Steehouder & Carel Jansen, methodes voor het ontwikkelen van goede opleidingen en ontdekte wat er nodig was om goede opleidingen en documentatie te maken.

Wat ging ik uitleggen toen ik begon binnen het vakgebied technische opleidingen en technische communicatie?

Machines en apparaten. Mijn eerste handleiding maakte ik bij de hijskranen van HIAB. Ik heb nog steeds een zwak voor de kranen met daarop die olifant als symbool (het zijn de beste!). Verder maakte ik opleidingen en handleidingen bij productie-installaties, soms groot en dampend, soms verfijnd en precies. Later maakte ik ook steeds vaker handleidingen en opleidingen bij software.

Het kenmerk van alles wat ik beschreef en uitlegde: het waren tastbare dingen, dingen met knoppen die je kon zien en beetpakken.

Wat leggen we tegenwoordig uit?

Tegenwoordig maken we als Eluxis nog steeds opleidingen en handleidingen bij machines, apparaten en software.
Maar we leggen nu ook heel andere dingen uit. Dingen die je niet zo maar kunt zien of beetpakken. We leggen bedrijfsprocessen uit, hoe mensen samenwerken in bedrijven. We leggen uit wat de business is van een bedrijf, wat de visie is van een bedrijf en waar het naar toe wil. We leggen uit wat productstandaarden zijn en waarom de PLM-software is ingericht zoals het ingericht is. Enz. enz.

De dingen die we nu uitleggen zijn vaak dingen die je niet direct kunt zien of beetpakken. Het zijn abstracties, ideeën – spoken 😉

Waarom is het begrip van deze abstracties zo belangrijk geworden in bedrijven?

Digitalisering en automatisering

De eerste belangrijke reden is de voortgaande digitalisering en automatisering. Waar je bijv. vroeger een productielijn bediende met regelpanelen en knoppen en direct kon zien en volgen wat je deed, gebeurt dat nu vaak met een beeldscherm op afstand. Het proces op de lijn kun je niet direct zien, maar het procesverloop moet je wel snappen om de lijn goed te kunnen bedienen.

Samenwerking in ketens

De tweede belangrijke reden is dat samenwerken, in teams werken, in ketens werken steeds belangrijker is geworden voor het succes van bedrijven. Die samenwerking, die keten kun je opnieuw niet zien. Maar je moet die wel goed snappen en jouw plaats daarin begrijpen om succesvol te kunnen samenwerken.

Motivatie

De derde reden is dat het belang van gemotiveerde mensen groter is geworden. Mensen willen niet zomaar iets doen. Mensen willen zien en begrijpen wat ze bijdragen in een bedrijf. Een zinvolle bijdrage leveren. Omdat bedrijven steeds groter worden, wordt dat extra belangrijk.

Hoe leg je abstracte concepten uit?

Hoe leg je mensen dit soort abstracte concepten uit? Hoe neem je hen daarin mee? Dat is een belangrijke ontwikkeling in ons vak, het vak van technische opleidingen en de technische communicatie. Het maakt ons werk extra leuk en zinvol op dit moment!

De volgende keer vertel ik je wat meer hierover. Dan gaan we bekijken hoe we kunnen omgaan met deze spoken en ze in de concrete wereld kunnen krijgen.

Wat zijn de belangrijke concepten in jouw bedrijf? Denk je zelf vast eens na over wat er spookt in jouw bedrijf? Als je er nachtmerries van krijgt, kun je natuurlijk meteen Eluxis bellen. Dan gaan wij ervoor zorgen dat je spoken verdwijnen!

Groeten!
Peter van Bart

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2024-04-05T10:11:51+02:00
Ga naar de bovenkant