Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Hoe kun je de bedrijfscultuur veranderen?

Als we wat langer voor een bedrijf werken, valt vaak het woord cultuur. De bedrijfscultuur welteverstaan.

Het gesprek daarover komt vaak op gang in de kantine, bij het koffiezetapparaat of in een pauze. Zo’n moment dat het gewone werk even stilstaat en we praten over wat mensen écht bezighoudt in het bedrijf.

Nu is er met bedrijfsculturen iets bijzonders aan de hand.

Om te beginnen is er meestal iets mis mee. Op één in de klachtenlijst staat dat mensen zich niet aan de afspraken houden, dat ieder zijn eigen gang gaat. Andere klachten gaan vaak over onduidelijke plannen van hogerhand en dat er geen communicatie is. Laten we het erop houden dat mensen graag over verbeterpunten praten en niet over wat er goed is.

Vervolgens komt dan het tweede bijzondere van bedrijfsculturen aan de orde. “Ja, cultuur, dat is moeilijk te veranderen, dat doe je niet zo maar.” Als klap op de vuurpijl zegt er vaak iemand dat je een heel speciaal traject nodig hebt om de cultuur te veranderen. Met hele speciale mensen die daarvan verstand hebben. Een soort magiërs bijna.

Dan gaan we over tot de orde van de dag. De bedrijfscultuur wordt zoiets als het weer. Iets waarvan je soms last hebt en soms plezier. Je hebt er verder geen invloed op.

Stop! Is dat echt zo?

Structuur bepaalt bedrijfscultuur

Een aantal jaren heb ik met John Stavenuiter samengewerkt. John heeft een goede kijk op organisaties en technische organisaties in het bijzonder.

Toen het gesprek bij een klant ook een keer ging over hoe moeilijk je bedrijfsculturen kunt veranderen, had John een prikkelende uitspraak.

“Structuur bepaalt cultuur!”

Zo is dat maar net.

Waarom is de klacht zo vaak dat medewerkers hun eigen gang gaan? Waarom verkoopt de afdeling sales bijvoorbeeld nog steeds de producten die het bedrijf nou net niet op de plank heeft liggen? Terwijl “we” toch duidelijk hebben afgesproken dat we met standaardproducten, opties en varianten, gaan werken?

Soms is de oorzaak natuurlijk eigenzinnigheid en eigenwijzigheid.

Maar veel vaker is de oorzaak dat de structuren niet duidelijk zijn. Daar gaat het al mis.

Als niet duidelijk is wat je bedrijf wil, hoe het georganiseerd is, welke klanten je graag wilt hebben, wat je productenportfolio is, wat je werkwijzen zijn, heb je geen structuur. Dan krijg je automatisch de bedrijfscultuur waaraan mensen zo’n hekel hebben. Dan gaat iedereen zijn eigen gang.

Maar goed nieuws, het veranderen van die cultuur is dus eigenlijk heel makkelijk. Daar heb je geen magiër voor nodig. Daarmee kun je morgen starten.

Je kunt concreet, stap voor stap, een heldere structuur in je bedrijf gaan opzetten.

Hoe kan je de bedrijfscultuur veranderen?

Het is vooral helder uitwerken, vastleggen en communiceren van een aantal zaken. Van hoe je organisatie in elkaar zit. Wie wat doet. Wat je producten zijn. Hoe je werkt. Hoe je zorgt voor tevreden klanten. Wat je belangrijk vindt als bedrijf.

Dat ga je communiceren naar je medewerkers en hen daarin opleiden. Alles wat je afspreekt, ga je vervolgens controleren en handhaven. Maar als dingen duidelijk zijn voor mensen, gaat dat een stuk makkelijker, bijna vanzelf. Als je dit zo doet, zul je merken dat je als vanzelf je bedrijfscultuur verandert.

Heb jij ook problemen met de bedrijfscultuur in je bedrijf? Klagen medewerkers over onduidelijkheden, niet nakomen van afspraken, dat iedereen zijn eigen gang gaat? Dan maak ik graag een afspraak met je.

Wij helpen je graag om structuur in je bedrijf te brengen. Met glasheldere informatie en communicatie en praktische opleidingen. Daarmee lossen we die klachten op.

Als je dit doet, zul je merken dat de structuur inderdaad de cultuur bepaalt. Veranderen van de bedrijfscultuur wordt dan simpelweg een kwestie van doen.

Groeten!
Peter van Bart

Pagina delen

Wil je direct aan de slag met goed opleiden in je bedrijf?

Download dan ons recept voor opleiden. Vul je gegevens in, dan krijg je de downloadlink van de whitepaper direct in je mailbox. Je ontvangt tevens onze kennisupdates met tips en nieuwe inzichten voor kennisexperts.
Veel plezier met lezen!

  Geschreven door

  Peter van Bart
  p.vanbart@eluxis.com
  053-4803040

  Peter van Bart

  Gerelateerd

  2022-07-04T10:56:12+02:00
  Ga naar de bovenkant