Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

  • Digitale muziekles

Muzikale lessen in digits

Het advies “blijf thuis” in maart had niet alleen impact op de digitale transformatie op het werk maar ook privé. Opeens mocht ik niet meer elke maandag naar het huis van mijn harplerares maar werden de lessen voortaan via de digitale weg gegeven.

Via de videobelapp Zoom kreeg ik les. Heel wat elementen van een normale muziekles bleken heel goed mogelijk zoals instructie geven, voorspelen, kijken naar de houding etc.

Uitdagingen van digitale muzieklessen

Echter, samen harpspelen ging niet meer omdat er een vertraging op de verbinding is. Een goede internetverbinding is noodzakelijk. Het beste is om de laptop of computer met een internetkabel aan te sluiten, maar dan nog heb je enige vertraging.

Bovendien is de videobelapp ontworpen voor vergaderingen. Het spectrum van het geluid dat voor praten is, wordt bij uitstek goed overbracht. Maar de muziek dat uit een instrument komt heeft een veel breder bereik. Deze tools kunnen deze tonen (nog) niet goed overdragen. Het geluid van de digitale les is daarom van mindere kwaliteit.

Onverwachtse voordelen van een andere digitale tool inzetten

Doordat bij één van de zoommeetings de hele verbinding plots weg viel, kreeg ik van mijn lerares voicememo’s per whatsapp opgestuurd. Daarin werden tips gegeven en stukjes voorgespeeld. Dit heeft me onverwachts heel goed geholpen. Ik krijg namelijk normaal gesproken 1x per week een half uur les waarin veel tips worden gegeven. Het is een hele kunst om het allemaal te onthouden en ook toe te passen. Ik kon nu gericht oefenen want elke voicememo had zijn eigen tip. De herhaling in korte brokjes hielp goed. Bovendien kon ik meespelen met de opname van de muziek en op die manier controleren of ik op de juiste weg was. Kleine brokjes, herhaling en checks zijn niet voor niets bekende ingrediënten om een goede les te geven.

Welk middel is wanneer geschikt?

Mijn conclusie is dat voor vergaderingen de videobelapps al goed doorontwikkeld zijn, maar voor het gebruik in de muziekcontext nog veel sleutelwerk nodig is.

Het gebruik van voicememo’s is een tip voor muzieklessen. Maar hoe zit het met de digitale middelen voor digitaal bedrijfsopleiden? Welk middel is geschikt? En wanneer wel of niet?

Ben je daar benieuwd naar? Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op, wij staan je graag te woord. We bespreken dan je opleidingsvragen en bepalen samen wat de beste vervolgstappen zijn.

Met vriendelijke groeten,

Maaike Otten
m.otten@eluxis.com
053-4803047

Maaike Otten

Pagina delen

Gerelateerd

2023-05-11T13:42:48+02:00
Ga naar de bovenkant