Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Hoe kun je AI gebruiken voor je bedrijf?

Vorige week besprak ik de mogelijkheden van AI – kunstmatige intelligentie – voor het maken van animaties. De resultaten van AI zijn verbluffend, maar het blijft opletten. Toen ik eind jaren tachtig bij Computer & Letteren aan de Universiteit van Utrecht werkte, zei een docent:

“Kunstmatige intelligentie: vooral heel erg kunstmatig maar heel weinig intelligent!”

Dat is eigenlijk nog steeds zo.

De recente ophef rond de AI-bot Gemini van Google bevestigde dat. Wat was er aan de hand? Gemini kon op verzoek afbeeldingen genereren, ook van historische figuren. Maar zo genereerde Gemini een Viking met een donkere huidskleur en een Amerikaanse senator uit de negentiende eeuw met een Aziatisch uiterlijk. Die hebben nooit bestaan.

Waarom blijft AI mensenwerk?

In een heel verhelderend artikel in de NRC (1 maart) legde Marc Hijink uit waarom AI – hoe slim en kunstmatig ook – mensenwerk blijft. Daarvoor geeft hij drie redenen:

  1. AI baseert zich op de gegevens die aangeboden zijn aan de AI. Dat betekent altijd een keuze, een beperking.
  2. AI gaat zelf regels maken op basis van dit aanbod. Maar AI kan soms aan het fantaseren slaan. Daarom beoordelen mensen de resultaten en passen soms de regels aan.
  3. Het zijn altijd mensen die de resultaten interpreteren en gebruiken.

In het geval van de donkere Viking en de Aziatische senator waren het vooral factor 2 en 3 die de problemen gaven. De ontwerpers van Google wilden ervoor zorgen dat de gemaakte afbeeldingen divers en inclusief zijn. Daarvoor gaven ze extra regels aan de AI. Verder reageren mensen wereldwijd heftig en fel op dit soort afbeeldingen en eventuele fouten daarin. Voor je het weet heb je een discussie met ophef op social media.

Wat betekenen deze drie observaties als je zelf met AI aan de slag wilt in je bedrijf?

Stel dat je je servicepersoneel wilt gaan ondersteunen met AI-software voor goede support en storingen op locatie. Goed en logisch idee natuurlijk.

De eerste stap is dat je de AI moet voeden met goede, betrouwbare data en informatie over storingen en hun oplossing. AI kan niet meer weten dan de input. Zorg dus om te beginnen voor goede data en informatie. Dat is de basis.

Vervolgens kan AI zelf regels opstellen voor het oplossen van storingen. Die zul je als bedrijf gaan beoordelen, je wilt niet dat er onzinnige regels en oplossingen komen. Maar, let op, hier gaat natuurlijk een mens aan het werk. Je hebt een mens nodig die dit kan beoordelen, met de juiste kennis en kunde.

Tot slot moeten de servicemonteurs die met de AI-oplossing gaan werken, wél begrijpen waarmee ze werken. Begrijpen wat de oplossing kan én niet kan, waarop ze zelf moeten blijven letten. De Tsjernobyl-centrale ging de lucht in ook omdat de medewerkers niet snapten wat ze deden, om een afschrikwekkend voorbeeld te geven van de gevolgen van medewerkers die niet snappen wat ze doen.

Wat heb je nodig om AI goed in te zetten in je bedrijf?

Inzet van AI vraagt daarom nog steeds óók om goede informatie en data en om goed opgeleide medewerkers met de juiste kennis en kunde. Dat was en is ons vak, waarmee we je graag helpen en blijven helpen.

Verder zitten wij boven op de nieuwe ontwikkelingen zoals AI, zodat we over de inzet daarvan ook graag adviseren. Daarom zijn we ook lid van verschillende netwerken, zodat wij zelf up-to-date zijn én jou van up-to-date advies kunnen voorzien.

Geïnteresseerd in een gesprek over alles wat er gebeurt rond AI? Stuur me een mailtje of bel, dan maken we een afspraak om via Teams of een bezoek hierover verder te praten. Je ziet, het zijn toch weer mensen die in gesprek moeten over AI!

Groeten!

Peter van Bart

PS
Het artikel in de NRC van 1 maart door Marc Hijink heet: ‘Googles blunder toont de ongemakkelijke waarheid achter AI‘.

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2024-03-14T13:21:52+02:00
Ga naar de bovenkant