Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Lokaliseren van informatie

Het leuke van ons vak – kennis- en informatieoverdracht – is dat het overal is.

Zo zag ik in het display van mijn auto pas een bijzonder verkeersbord verschijnen. Verboden in te halen.

Maar, huh, zwarte auto links, rode auto rechts?? Dat moet toch rode auto links en zwarte auto rechts zijn? Grappig gezicht, maar hoe kan dat gespiegeld zijn?

Nieuwere auto’s kijken naar de verkeersborden om je heen en laten die in je display zien. Heel handig! Maar waarom wordt dit bord gespiegeld weergegeven?

Kennelijk werkt het zo.

Wat je in je autodisplay ziet, is geen “foto” van een gesignaleerd verkeersbord. De auto signaleert een verkeersbord en laat een bijbehorend plaatje zien.

Sommige verkeersborden verschillen per land. In landen waar ze links rijden (Engeland bijv.) is het verkeersbord voor verboden in te halen dan ook gespiegeld: zwarte auto links, rode auto rechts.

In mijn geval wordt het plaatje van het bord voor het verkeerde land getoond.

Aanpassen informatie per land

In vaktermen zeggen we dat de informatie niet goed gelokaliseerd is. De informatie is niet goed aangepast op het land van gebruik.

Lokaliseren van informatie moet in technische informatie heel vaak gebeuren. Denk aan eenheden, maten, gewichten, voltages, aansluitstekkers, wet- en regelgeving, adressen, schermafbeeldingen. Allemaal informatie die per land aangepast, gelokaliseerd, moet worden.

Dat lokaliseren kun je handmatig doen. Maar dát is veel werk – veel detailwerk ook.

Daarom zijn er documentatiesystemen op de markt waarmee je informatie van labels (tags) kunt voorzien. Bijv. met een label voor het land van gebruik.

In dit geval zou het plaatje van het verkeersbord gelabeld moeten worden met een label voor Engeland, Nederland enz. Dan kan de auto geautomatiseerd het juiste plaatje kiezen per land.

Ons documentatiesysteem IDS kan dat soort dingen. Heb je veel informatie die gelokaliseerd en vertaald moet worden, dan is dit systeem interessant. Kijk maar eens op www.eluxis.com/ids.

Zoals je misschien al weet, rijd ik een Japanse auto vanwege de Japanse connectie in mijn familie. Mijn eerste gedachte was daarom dat ik het Japanse bord voor verboden in te halen zag.

Maar dat is niet de verklaring. De Japanners hebben een heel ander bord voor verboden in te halen. Het ziet er voor ons eerst onbegrijpelijk uit. Als je je realiseert dat er in Japan links gereden wordt, ga je het een beetje snappen.

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2022-07-04T11:22:09+02:00
Ga naar de bovenkant