Kennismaken

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Zelfs een huurauto heeft soms Management of Change nodig

Omdat ik voor het werk een lange rit ging maken, had ik een auto gehuurd. Deze kwam niet uit mijn geliefde Japan maar uit het andere land waar ze goede auto’s maken.

Zoals ik gewend ben, wilde ik de avond tevoren de navigatie vast instellen. Het was een spiksplinternieuwe auto, dat moest natuurlijk geen probleem zijn …

Toen ik het bedieningspaneel zag was ik even beduusd. Geen touchscreen met knoppen meer, maar een halve computer. Ik moest kiezen welke gebruiker ik was, of ik kon inloggen als gast en verder allerlei privacy settings kiezen.

Na enig puzzelen kreeg ik een display met icons van wat je kon doen, maar … geen navigatiebutton! Privacy settings veranderen, keertje herstarten, proberen, maar geen effect.

Omdat wij handleidingen maken, pakte ik de handleiding erbij. Inderdaad, vanuit de Home knop zou je een icon moeten kunnen kiezen voor navigatie!  Maar opnieuw geen effect.

In de handleiding werd al wel gesproken over een verschillende modellen en uitvoeringen. Dan ga je het vermoeden krijgen dat navigatie niet in deze uitvoering zit. Beetje vreemd voor zo’n nieuwe auto wel. Maar in de handleiding zat geen duidelijke toelichting op welke opties er in dit model zaten en welk model dit dan was.

De volgende dag besloot ik de verhuurder maar te bellen. Inderdaad, voor navigatie moet je nu je telefoon connecten, werd me heel vriendelijk uitgelegd. Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon met navigatie. Met een USB-kabeltje. Of ik die had? Ja hoor. Maar bij koppelen bleek dat ik niet de juiste had. USB staat voor Universal Serial Bus. Maar door de vooruitgang van de techniek heb je tegenwoordig USB in verschillende smaken, A, B, C. Ik had een kabeltje met USB A en C en het moest twee keer USB C zijn. Koppelen ging dus niet, eerst naar de winkel voor een kabeltje.

Nu kun je altijd en overal wat leren. Wat zijn de lessen in dit geval?

Les 1: Als je iets verandert in je organisatie of product, vertel mensen dan vooraf duidelijk wat er gaat veranderen. Niet achteraf. Dat voorkomt onvrede en tijdverspilling en zorgt voor betrokken en blije mensen.

Les 2: Als je mensen informatie geeft, zorg er dan voor dat die aansluit op hun situatie. Geef geen informatie waarbij mensen zelf moeten gaan puzzelen wat er voor hen geldt en niet geldt. Dat aanbieden op maat van de gebruiker en situatie kan ook geautomatiseerd. Je kunt prima geautomatiseerd een handleiding leveren die past bij het automodel waarin jij zit.

Les 3: Als mensen iets anders moeten doen dan voorheen, zorg er dan voor dat ze de juiste middelen hebben om dat te doen. Niks frustrerender dan dat je iets moet doen maar bij de uitvoering merkt dat je niet de juiste tools, het juiste kabeltje, het juiste gereedschap hebt.

Dat is allemaal Management of Change.

Uiteindelijk ben ik vertrokken met de telefoon en Google Maps al pratend op de stoel naast me en kwam ik toch ter plaatse.
Als wij dus een afspraak maken om over goede informatie en opleiding ter ondersteuning van Management of Change te praten, kom ik altijd bij je aan.

Groeten!
Peter van Bart

PS: Vorige week had mijn mail een prikkelende titel. Ik merkte dat die soms verkeerd overkwam. Ik durf  ‘m dan ook bijna niet te herhalen: “Betalingsherinnering belastingdienst door niet-taakgerichte instructies”

Deze titel was bedoeld als een beschrijving van wat me overkomen was, hij was descriptief zoals dat heet. Maar door de telegramstijl werd hij opeens anders opgevat, alsof dit een betalingsherinnering was. De titel werd performatief opgevat, zoals dat heet. Performatieve werkwoorden zijn werkwoorden die als bijzonderheid hebben dat de handeling voltrokken wordt door de taalhandeling zelf. Hierbij benoem ik u tot…, Hierbij verklaar ik dat en ook Hierbij herinner ik u aan, …. Die performatieve betekenis was niet bedoeld, maar biedt me nu wel mooi de gelegenheid voor een stukje taalkundige analyse voor de fijnproever.

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2022-10-18T09:46:59+02:00
Ga naar de bovenkant