Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Maak van je opleiding geen stamppot!

Omdat we een nieuw project voor een klant gaan doen, kregen we de uitnodiging om een training bij te wonen. Dan konden we vast kennismaken met het onderwerp waarmee we aan de slag gaan.

Stampvolle training geven?

De trainer nodigde ons heel vriendelijk uit. Hij had wel een opmerking. In het programma was geen ruimte om ons voor te stellen of te vertellen wat we gingen doen. Het programma zat stampvol.

Als opleider moet ik dan al een beetje glimlachen. Een programma dat met de beste bedoelingen zó vol is gestopt, ligt de cursisten meestal zwaar op de maag.

Trainingen zoals maaltijden

Ik moest denken aan wat de Japanse connectie in onze familie van de Hollandse maaltijden vindt.

De stamppot slaat in haar ogen alles. Alle ingrediënten in één pan, alles door elkaar stampen? Dan zo, flats, een grote schep boerenkool op je bord?? Met dan ook nog een groot stuk vette rookworst erop??? Hoe bestaat het!

Van het maken van zo’n stamppot heeft ze dan ook een filmpje gemaakt en naar haar Japanse kennissen opgestuurd. Ja, zo’n leuk echt Japans filmpje. Met een grappig muziekje eronder, paar leuke emoticons, kleurtjes voor accenten, leuke voice-over en tekstjes. Ze hebben daar met grote ogen zitten kijken!

In Japan maken ze hun maaltijden heel anders. Het letterlijke schoolvoorbeeld van zo’n echt Japanse maaltijd is de Bento-box. Dat is de lunchbox die Japanse kinderen meekrijgen naar school. Die lunchbox is een toonbeeld van charme en dosering.

Wat zit er bijvoorbeeld in de Bento-box? Rijstbolletjes waar een gezichtje op is gemaakt met stukjes zeewier. Rijstbolletje met een stukje tomaat als een smiley, twee doorgesneden olijven als oogjes en een stukje wortel als neus. Een knakworstje dat aan de onderkant is opengesneden zodat je 8 tentakeltjes hebt. Oogjes erop en voilà: een grappig octopusje. Het zijn kleine kunstwerkjes, bijna jammer om op te eten.

Zo’n maaltijd is een genoegen om tot je te nemen. Allemaal kleine en leuke dingetjes, samen een smakelijke en lichte maaltijd.

Een goede opleiding lijkt op zo’n Bento-box.

Hoe hoort een training te zijn?

Die bestaat ook uit allemaal kleine stukjes informatie en oefening die je makkelijk tot je neemt. Leuk gebracht, beetje grappig en … vooral niet te veel! Als je cursisten overlaadt met informatie, blijft echt niet alles hangen. Integendeel, de grote lijn, de kern van wat je wilt overdragen, komt ook niet over.

Als je je opleiding ook meer op zo’n leuke Bento-box wilt laten lijken en minder op een zware Hollandse stamppot, dan moet je ons recept voor het maken van opleidingen maar eens downloaden.

Smakelijk opleiden, zou ik zeggen!

Groeten,
Peter van Bart

PS: Wil je ook zelf zo’n echte Bento-box maken voor je kinderen of voor jezelf? Kijk dan bijv. eens op https://tokyotreat.com/blog/japanese-character-bentos
De afbeelding in deze blog komt daar ook vandaan.

Pagina delen

Aan de slag met opleiden in je organisatie

Wil je aan de slag met het opzetten van een uitstekende opleiding voor je bedrijf? Waarover de deelnemers, de trainers en de hele organisatie uiterst tevreden zijn? Zet dan de eerste stap en lees ons recept over de juiste aanpak voor succesvol competentiegericht opleiden. Dit recept is gebaseerd op het laatste wetenschappelijke onderzoek en bewezen best practices. Vul je gegevens in, dan krijg je de downloadlink van het recept direct in je mailbox. Je ontvangt tevens onze kennisupdates met tips en nieuwe inzichten voor kennisexperts.
Veel plezier met lezen!

  Geschreven door

  Peter van Bart
  p.vanbart@eluxis.com
  053-4803040

  Peter van Bart

  Gerelateerd

  2022-07-04T10:46:10+02:00
  Ga naar de bovenkant