Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Hoe maak je een goede training?

Vandaag wil ik een warme herinnering met je delen. Die gaat over de beste training die ik ooit gehad heb.

Wat is de beste training die ik ooit gevolgd heb?

Een aantal jaren terug hadden we voor een klant een onderzoek gedaan. Aan mij was de taak om daarvan een goed rapport te maken. Nu ben ik afgestudeerd Neerlandicus, dus ik wist hoe je een goed rapport maakt. Management summary, duidelijke kopjes, overzichtelijke tekst enz. Dat was vast goed gekomen.

Maar mijn opdrachtgever had een ander idee. “Misschien kun je er een A3 van maken?”. Een A3? Ik kende dat als papierformaat. Wat bedoelde hij?

De opdrachtgever pakte een witte lege A3 en legde me uit hoe je die kunt gebruiken om een verbeterplan voor iets ingewikkelds te maken.

Links op de A3 noteer je wat het belang is van het onderwerp, hoe het nu is. Rechts noteer je hoe het moet worden en hoe je dat gaat realiseren.

Mijn opdrachtgever legde dit allemaal kort en duidelijk uit. Op die witte A3 schreef hij met potlood wat waar moest staan.

“Bekijk het zelf, je mag het rapport maken zoals je van plan was, maar dit lijkt me een goed idee”, was het slot van deze korte training.

Je raadt het al, ik ben daarna een fervent aanhanger van die A3-methode voor rapportages en plannen geworden. Mijn klanten zijn er ook blij mee. Je hebt in één oogopslag een heel plan voor je.

Waarom was dat nu zo’n goede training?

Daar zijn een aantal redenen voor.

  1. De training was JIT, just in time, precies op het juiste moment en precies afgestemd op wat ik moest gaan doen. Ik kon er direct mee aan de slag.
  2. De training was lekker kort, hooguit een half uur. De training leerde me iets heel nieuws, maar dat sloot wel perfect aan op wat ik al wist.
  3. De training werd gegeven door een kundige en prettige coach. Hij beheerste het onderwerp perfect en sprak uit ervaring. Maar hij stimuleerde me ook op een heel prettige, open manier om ermee aan de slag te gaan. “Kijk maar eens wat je ermee kunt”, dat is een heel motiverende afsluiting voor een training.

Die A3 met de uitleg in potlood heb ik altijd bewaard. Die is verbonden met de warme herinnering aan dat moment, die coach, die training.

5 moments of need model voor trainen

Als wij trainingen ontwikkelen voor bedrijven, kijken we ook altijd naar die elementen voor een succesvolle training.

We volgen daarbij het tegenwoordig veel gebruikte 5 moments of need model voor trainen. Korte, doelgerichte trainingen op het juiste moment, zijn daarin een belangrijk onderdeel, naast andere vormen van training en ondersteuning voor gebruikers.

Wil je over opleiden en het 5 moments of need model eens verder praten om te kijken wat dat voor jouw organisatie kan betekenen?

Dan maak ik graag een afspraak daarvoor. Dan maken we ook zo’n korte schets op een A3, die je hopelijk even graag bewaart als ik heb gedaan.

Groeten!
Peter van Bart

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2022-07-04T10:26:34+02:00
Ga naar de bovenkant