Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

  • 25 jaar Eluxis!

Eluxis viert vandaag het 25-jarig jubileum!

Vandaag, 22 juni 2023, bestaat Eluxis 25 jaar. Op 22 juni 1998 zat ik samen met de andere aandeelhouders (Geert, Marten, Rob) bij de notaris om Axis informatie-ontwerpers bv op te richten. Die naam hebben we in 2008 veranderd in Eluxis.

Met welke visie is Eluxis opgericht?

Bij de oprichting was ons doel het ontwikkelen van functionele informatie: informatie die gebruikers en medewerkers in staat stelt hun werkzaamheden optimaal uit te voeren. Dat hebben organisaties nog steeds hard nodig.

De term functionele informatie klinkt nu een beetje clumsy. Nu zeggen we: we kijken naar de hele keten en zorgen ervoor dat iedereen daarin de kennis en kunde heeft om zijn werk goed en met plezier te doen. Dat doen we door de juiste mix van middelen voor kennisoverdracht in te zetten – opleidingen, informatie, kennissystemen, kennisorganisatie. Maar het basisidee is onveranderd.

Wat zijn dierbare herinneringen?

We zijn 25 jaar verder, dat is een hele tijd. Waaraan denk je dan terug? Vooral aan de mensen met wie we hebben samengewerkt en aan alle keren dat we samen iets nieuws gingen doen.

Eerste handleiding

Zo denk ik terug aan mijn eerste handleiding die ik maakte. Dat was een handleiding bij een ingewikkeld apparaat. De vele dipswitch-settings had ik met plaatjes in Word weergegeven. Iedere keer als ik iets savede of wijzigde begon de computer amechtig te reutelen. Na minuten kwam hij dan toch weer tot leven. Zo ging dat toen. Voor de oplevering van die handleiding heb ik ‘s nachts tot drie uur doorgewerkt, een paar uur geslapen en daarna pakte ik de trein naar Den Haag om de handleiding te gaan bespreken. Tot tevredenheid van de klant natuurlijk. Bij Eluxis zijn we doorzetters.

Helpfiles

Datzelfde doorzettingsvermogen liet onze eerste medewerker Jelte zien. Jelte was goed in helpfiles maken. Een klant wilde graag een helpfile bij zijn software. Jelte was met vakantie geweest en toen hij terugkwam vond hij twee dikke ordners die ik op zijn bureau had gelegd. Die moesten in een helpfile. Die ochtend was hij wel even stil – slik! –  maar de helpfile kwam er.

Communiceren en techniek

Met mijn tweede medewerker (Toivo) maakten we samen een handleiding bij een ingewikkeld apparaat voor meten en regelen. Toen we die gingen bespreken, kregen we twee uur lang commentaar. Dit niet goed, dat anders enz. Ik keek naar Toivo, maar die blikte of bloosde niet. Hij was ook toen al onverstoorbaar. Na die twee uur zei de opdrachtgever “ja, verder vond ik het eigenlijk heel goed”. Misschien was het prettig geweest als hij daarmee begonnen was! Communiceren en techniek zijn niet altijd een natuurlijk huwelijk.

Eerste grote klant

Een uiterst belangrijke opdracht kregen we al snel van Lucent Technologies (later Agere Systems). Eind jaren negentig liep Lucent voorop met een oplossing voor draadloos netwerken met je laptop en computer. Die oplossing bestond uit allerlei base stations, allerlei insteekkaarten en software in allerlei varianten. Daarbij moest documentatie gemaakt worden in allerlei talen. Dat je naar single source publishing moest – publiceren uit één bron – was wel duidelijk. Ook dat FrameMaker daarvoor niet voldoende kon bieden. Met een van de meest bevlogen projectleiders met wie we samengewerkt hebben gingen we zo’n oplossing maken. Wat hebben we samen veel gedaan en geleerd! Aan de manager van Lucent Technologies heb ik ook zulke goede herinneringen. Zij zei: “Ik geef jou een opdracht voor een jaar, dan kun je je bedrijf gaan uitbouwen.” Super zo’n opdrachtgever.

Ontwikkeling systeem voor centrale optimalisering onderhoudsinformatie

Gasunie benaderde ons al snel met de vraag dat ze hun informatie onafhankelijk van een bepaald softwarepakket wilden opslaan, mediumneutraal, om niet meer de zoveelste conversie te hoeven doen en om vanuit één bron al hun onderhoudsinformatie voor onderhoud aan het gasnetwerk te kunnen publiceren, gekoppeld aan SAP. Of wij dat konden? XML was net nieuw en ja, daarmee konden we dat oplossen. Onze opdrachtgever van Gasunie noemde die software-oplossing voor zijn onderhoudsinformatie altijd “een tooltje”. Net zoals een autoliefhebber zijn Ferrari liefkozend “een karretje”” noemt, denk ik. Onze hoofdontwikkelaar (Kees) noemde hij “het pientere pookje”. Daarop moesten we zuinig zijn, was zijn advies. Dat hebben we gedaan, dat pientere pookje werkt nog steeds bij ons.

Zo zijn er veel klanten met wie we samen nieuwe wegen zijn gegaan.

Werkplekopleidingen voor de brouwerij Grolsch

Grolsch bouwde een nieuwe brouwerij. Wij mochten de werkplekopleidingen maken om de medewerkers te leren werken in deze hypermoderne brouwerij. Dat opleidingsmateriaal wordt 20 jaar later nog steeds gebruikt en ziet er nog steeds goed en modern uit.

Met Fancom op veldonderzoek

Met Fancom deden we een echt veldonderzoek. We gingen samen met Fancom bij agrariërs kijken hoe de Fancom-systemen gebruikt werden en aan welke informatie hun klanten behoefte hadden. Ook zo’n mooie actie die je niet vergeet.

Eerste complete kennismanagementproject

Nuon (nu Vattenfall) bouwde een nieuwe centrale in de Eemshaven. De manager daarvan realiseerde zich dat die centrale er langer staat dan de medewerkers er werken. Hoe moest hij de kennis behouden voor een periode van 30-40 jaar of nog langer? We konden ons eerste echte complete kennismanagementproject doen. In de Eemshaven stonden alleen nog de bouwketen van de aannemers die de centrale gingen bouwen. Ook wij werkten daar vanaf het eerste begin aan het kennismanagementsysteem voor de centrale. Dat systeem is nog steeds in gebruik. Onze belangrijkste contactpersoon was ook zo iemand vol energie. Zijn motto was grappig genoeg “kennis geeft rust”. Hij is ons al ontvallen, ook dat gebeurt in die 25 jaar helaas.

Enthousiaste opdrachtgever

Nog zo’n mooie herinnering. Toen ik op een keer naar huis liep, belde een enthousiaste medewerker van Thales me op. Die zat op de fiets, maar moest me urgent bellen. “Peter, we gaan samen weer een nieuw project doen!”. Dat werd een jarenlange samenwerking waarbij we samen concreet gingen uitwerken hoe je als maakbedrijf ook services kunt verkopen (servitizatie heet dat).

Dankbaar

Klanten

Zo denk ik met veel plezier terug aan al die klanten en mensen met wie we zo goed en enthousiast hebben samengewerkt en nog samenwerken. Veel klanten zijn daardoor meer geworden dan klanten alleen. Het zijn professionals met wie we echt samenwerken. Priva, Luchtverkeersleiding Nederland, Tata Steel, Caiway, Nedap, … ik kan niet iedereen met naam en toenaam noemen, want dan wordt deze mail te lang.

Medewerkers

Ik denk ook met veel waardering aan alle medewerkers die zich in die periode van 25 jaar hebben ingezet voor Eluxis en onze klanten. Zonder hen geen Eluxis. Een aantal van de medewerkers van het eerste uur werken nog steeds bij ons. Anderen hebben een andere baan gekozen, maar mijn waardering ook voor hen blijft.

Aandeelhouders

De aandeelhouders ben ik erkentelijk voor hun constructieve meedenken in de afgelopen 25 jaar.

Viering op de Technical Communication Day

We gaan dit jubileum vieren met onze medewerkers en met onze klanten en relaties. Samen met de Universiteit Twente, ook zo’n goede partner in al die jaren, organiseren we daarvoor samen op 16 november een superinteressante dag over technische communicatie. Meer informatie en de uitnodiging volgen binnenkort.

Zo gaan we graag als team Eluxis samen verder met onze klanten en partners.

Ik besluit met wat ik vaak zeg bij Eluxis: aan de slag! Op naar het volgende jubileum!

Groeten!
Peter van Bart

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2023-06-29T07:23:20+02:00
Ga naar de bovenkant