Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Full-service bureau voor kennismanagement in de technische sector

Wat levert opleiden op voor je organisatie?

De afgelopen weken heb ik een aantal keren van klanten dezelfde vraag gehad. “Hoe maak je een business case voor opleiden? Wat levert opleiden op en wat mag het kosten?”

Deze klanten vragen dat niet omdat ze twijfelen aan de noodzaak van opleiden. Integendeel, de meeste van onze klanten zitten in de industrie, high-tech, nuts, infra. Die weten echt wel dat je zonder opleiden ongelukken krijgt, problemen in je bedrijfsvoering, ontevreden klanten, problemen met toezichthouders en audits.

Hun vraag gaat een stap verder. Ze willen weten hoe je precies berekent wat opleiden in geld oplevert en wat hen dat mag kosten. Dat is een heel begrijpelijk vraag.

Hoe je deze vraag beantwoordt, heb ik geleerd van een goede klant van me.

Toen Nuon (nu Vattenfall) de Eemshaven-centrale bouwde, was het voor de manager zonneklaar dat hij ook het opleiden voor zijn medewerkers op orde moest brengen. En dat heel lang. Zo’n centrale staat er 30, 40 jaar, misschien nog langer. In die hele periode moeten de medewerkers over de juiste kennis en kunde beschikken. En die kennis en kunde moeten in zo’n lange periode steeds weer worden overgedragen, want er gaan mensen uit dienst en er komen weer nieuwe.

We spraken elkaar op een bouwterrein met een centrale in aanbouw. In een houten bouwkeet. Het was heel bijzonder om in zo’n setting al over opleiden te praten. Dan heb je als bedrijf echt een visie op opleiden.

De manager vertelde me hoe hij de business case maakt voor het opleiden voor zijn centrale.

“Deze centrale kan niet zonder opleiden, kan niet zonder kennismanagement. Zonder dat kan ik de veiligheid, de gegarandeerde levering en een efficiënte bedrijfsvoering nooit realiseren.

Maar kan ik nu tot op de euro uitrekenen wat opleiden en kennismanagement opleveren? Nee, zo werkt dat niet. Je moet zo’n precieze financiële rekensom ook niet willen maken.”

Wat hebben we dan wél samen gedaan?

We hebben nauwkeurig en precies beschreven wat Nuon wilde met de centrale, wat de bedrijfsdoelen zijn. En concreet gemaakt hoe goed opgeleide mensen met de juiste kennis en kunde aan die doelen bijdragen. Dat was stap 1.

Stap 2 was dat we een schatting hebben gemaakt van wat opleiden en kennismanagement kosten en opleveren.

Niet om de investering daarin vervolgens te gaan doen zoals investeren in printer A of printer B voor je kantoor. Dan kun je tot de euro uitrekenen wat beide kosten en alleen op geld kiezen.

Maar voor je investering in opleiden en kennismanagement wil je kunnen onderbouwen dat je investering passend is, verantwoord is.

Je wilt ook kunnen verantwoorden dat de investering past bij andere uitgaven die je doet voor belangrijke zaken, zoals bijvoorbeeld je onderhoud, je beveiliging, je kwaliteitssysteem. Je beoordeelt hoe deze investering zich verhoudt tot investeringen die je doet voor andere belangrijke dingen, die vaak ook niet volledig te kwantificeren zijn.

Kortom

Samen met Nuon hebben we zo de opbrengsten van opleiden gekoppeld aan de bedrijfsdoelen voor de centrale en de financiële kosten en baten geschat en vergeleken met andere uitgaven die je doet.

De conclusie was dat de geplande investeringen in opleiden en het bijbehorende kennismanagement financieel meer dan verantwoord waren. Wij mochten aan de slag om dit voor de Eemshaven-centrale te realiseren. Een geweldig project!

Veel bedrijven in de technische sector zijn op dit moment met opleiden bezig. Daarom gaan we opleiden verder in het zonnetje zetten de komende weken. Je hoort van ons.

Wil je zelf je business case maken voor opleiden en kennismanagement, dan help ik je graag. Bel of mail me!

Pagina delen

Geschreven door

Peter van Bart
p.vanbart@eluxis.com
053-4803040

Peter van Bart

Gerelateerd

2022-07-04T11:20:40+02:00
Ga naar de bovenkant